Stopień trudności: średni
Miękkie i delikatne ciasto. Delikatne, kremowe nadzienie. To idealny przepis na obłędne drożdżówki z serkiem homogenizowanym i orzechową kruszonką.
Koniecznie musisz ich spróbować ☺
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 90 g masła
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 30 g cukru
- 220 ml mleka
- 7 g drożdży suszonych
Kruszonka:
- 60 g masła
- 75 g mąki
- 75 g tartych orzechów
- 50 g cukru
Masa serowa:
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 40 g mąki ziemniaczanej
Dodatki:
- 40 g orzechów włoskich
- Miękkie gruszki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej cukier, sól, drożdże i mleko. Wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h, aż ciasto podwoi swoją obecność.
W międzyczasie przygotowuję serek, łączę go ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na równe części i formuje bułeczki (8-10 szt.). Uformowane bułki formuję tak, aby na środku było wgłębienie, w które wykładam serek. Na serek wykładam połowę gruszki i posypuję kruszonką oraz pokruszonymi orzechami.
Piekę przez 20 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 10 porcji