Drożdżówki z serkiem homogenizowanym

Stopień trudności: średni

Miękkie i delikatne ciasto. Delikatne, kremowe nadzienie. To idealny przepis na obłędne drożdżówki z serkiem homogenizowanym i orzechową kruszonką. 

Koniecznie musisz ich spróbować

 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 220 ml mleka
  • 7 g drożdży suszonych 

Kruszonka:

  • 60 g masła
  • 75 g mąki
  • 75 g tartych orzechów
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Dodatki:

  • 40 g orzechów włoskich 
  • Miękkie gruszki 

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej cukier, sól, drożdże i mleko. Wyrabiam ciasto z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Zostawiam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h, aż ciasto podwoi swoją obecność.
W międzyczasie przygotowuję serek, łączę go ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na równe części i formuje bułeczki (8-10 szt.). Uformowane bułki formuję tak, aby na środku było wgłębienie, w które wykładam serek. Na serek wykładam połowę gruszki i posypuję kruszonką oraz pokruszonymi orzechami.
Piekę przez 20 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 min
Ilość porcji: 10 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book