Stopień trudności: łatwy
Lubisz gołąbki?
Tym razem przygotowałam leniwe gołąbki, bez zawijania.
Zawsze przygotowuję większą ilość i nadmiar zamrażam, mam wtedy szybki obiad na awaryjną sytuację.
Możesz podać je z ziemniakami, ryżem, makaronem lub sałatką.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Gołąbki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 400 g kapusty + 1 łyżeczka soli
- 100 g ryżu
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
Sos:
- 300 ml bulionu
- 300 g passaty pomidorowej
- 50 g śmietanki 30% | 20 g mascarpone
- 1 łyżeczka soli, cukru, słodkiej i ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę drobno siekam, zasypuję 1 łyżeczką soli i odstawiam, aż zmięknie. Gdy kapusta zmięknie, odciskam ją z nadmiaru wody. Najlepiej zrobić to za pomocą ścierki kuchennej.
W misce łączę mięso, kapustę, ryż, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszam, aż wszystko się połączy.
Następnie przygotowuję sos.
Bulion łączę z passatą, śmietanką i przyprawami. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości wody i dodane do sosu. Całość dokładnie mieszam.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewam część sosu. Za pomocą wilgotnych dłoni formuję z mięsa kotlety i układam je w naczyniu. Kotlety zalewam sosem.
Piekę je w 180°C przez 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych gołąbków.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 16 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy