Gołąbki bez zawijania

Stopień trudności: łatwy

Lubisz gołąbki?
Tym razem przygotowałam leniwe gołąbki, bez zawijania.
Zawsze przygotowuję większą ilość i nadmiar zamrażam, mam wtedy szybki obiad na awaryjną sytuację.

Możesz podać je z ziemniakami, ryżem, makaronem lub sałatką. 

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g kapusty + 1 łyżeczka soli
  • 100 g ryżu
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

Sos:

  • 300 ml bulionu
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 50 g śmietanki 30% | 20 g mascarpone
  • 1 łyżeczka soli, cukru, słodkiej i ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki 

 

Przygotowanie:

Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę drobno siekam, zasypuję 1 łyżeczką soli i odstawiam, aż zmięknie. Gdy kapusta zmięknie, odciskam ją z nadmiaru wody. Najlepiej zrobić to za pomocą ścierki kuchennej.
W misce łączę mięso, kapustę, ryż, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszam, aż wszystko się połączy.
Następnie przygotowuję sos.
Bulion łączę z passatą, śmietanką i przyprawami. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości wody i dodane do sosu. Całość dokładnie mieszam.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewam część sosu. Za pomocą wilgotnych dłoni formuję z mięsa kotlety i układam je w naczyniu. Kotlety zalewam sosem.
Piekę je w 180°C przez 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych gołąbków.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 16 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media