Stopień trudności: łatwy

Lubisz gołąbki? Ja po prostu uwielbiam
Tym razem przygotowałam leniwe gołąbki, bez zawijania.
Zawsze przygotowuję większą ilość i nadmiar zamrażam, mam wtedy szybki obiad na awaryjną sytuację.

Możesz podać je z ziemniakami, ryżem, makaronem lub sałatką. 

 

Składniki:

Gołąbki:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 800 g kapusty + 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 100 g ryżu
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

Sos:

  • 300 ml bulionu
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 50 g śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soli, cukru, słodkiej i ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki 

 

Przygotowanie:

Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę drobno siekam, zasypuję 1 łyżeczką soli i odstawiam, aż zmięknie. Gdy kapusta zmięknie, odciskam ją z nadmiaru wody. Najlepiej zrobić to za pomocą ścierki kuchennej.
W misce łączę mięso, kapustę, ryż, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszam, aż wszystko się połączy.
Następnie przygotowuję sos.
Bulion łączę z passatą, śmietanką i przyprawami. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości wody i dodane do sosu. Całość dokładnie mieszam.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewam część sosu. Za pomocą wilgotnych dłoni formuję z mięsa kotlety i układam je w naczyniu. Kotlety zalewam sosem.
Piekę je w 180°C przez 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naszych gołąbków.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 16 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book