Stopień trudności: łatwy

Mimo braku sosu sałatka jest bardzo soczyste, to wszystko jest zasługą dużej ilości warzyw.

Polecam użycie przyprawy w azjatyckim stylu, dzięki temu sałatka zyska jeszcze więcej odświeżającego smaku.
Sałatka sprawdza się super także w lunchboxie.

A tymczasem zapraszam na pyszną, prostą sałatkę idealną na obiad i kolację 

 

Składniki:

  • Cukinia
  • papryki kolorowe
  • cebula
  • seler naciowy
  • pierś kurczaka
  • ulubiona przyprawa do mięs
  • marchewka
  • garść orzechów nerkowca
  • ryż
  • awokado

 

Przygotowanie:

Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso doprawiam ulubioną mieszanką przypraw, dopraw go obficie, bo do sałatki nie dodamy dodatkowego sosu.
Warzywa (poza awokado) obsmażam na niewielkiej ilości masła klarowanego, doprawiam je solą. Warzywa mają tylko lekko zmięknąć. Orzechy prażę na suchej patelni.
W misce łączę ryż, podsmażone warzywa, awokado i orzechy. Całość dokładnie mieszam i podaję.

 

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book