Lekka sałatka z ryżem

Stopień trudności: łatwy

Mimo braku sosu sałatka jest bardzo soczyste, to wszystko jest zasługą dużej ilości warzyw.

Polecam użycie przyprawy w azjatyckim stylu, dzięki temu sałatka zyska jeszcze więcej odświeżającego smaku.
Sałatka sprawdza się super także w lunchboxie.

A tymczasem zapraszam na pyszną, prostą sałatkę idealną na obiad i kolację 

 

Składniki:

  • Cukinia
  • papryki kolorowe
  • cebula
  • seler naciowy
  • pierś kurczaka
  • ulubiona przyprawa do mięs
  • marchewka
  • garść orzechów nerkowca
  • ryż
  • awokado

 

Przygotowanie:

Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso doprawiam ulubioną mieszanką przypraw, dopraw go obficie, bo do sałatki nie dodamy dodatkowego sosu.
Warzywa (poza awokado) obsmażam na niewielkiej ilości masła klarowanego, doprawiam je solą. Warzywa mają tylko lekko zmięknąć. Orzechy prażę na suchej patelni.
W misce łączę ryż, podsmażone warzywa, awokado i orzechy. Całość dokładnie mieszam i podaję.

 

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media