Stopień trudności: łatwy
A ja mam dla Ciebie przepis na moją ulubioną młodą kapustę.
Taka młoda kapusta jest dla mnie smakiem wiosny i co roku przygotowuję większą ilość, którą mrożę. Dzięki temu mogę rozkoszować się tym smakiem jesienią i zimą ❤
Moja kapusta nie jest zasmażana, bo takiej nie lubię. Uwielbiam tę lekkość prostych składników.
Możecie dodawać większą/mniejszą ilość składników wedle uznania.
Taką kapustę możesz wykorzystać jako dodatek do obiadu. Zjeść ja z pieczywem, ziemniakami, makaronem- jak tylko lubisz.
Składniki:
- 3 małe główki młodej kapusty
- 3 młode marchewki
- 2 pączki koperku
- 100-150 g boczku wędzonego
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól
Przygotowanie:
Boczek kroję drobno i podsmażam go, aby wytopić tłuszcz. Podsmażony boczek odsączam na ręczniku papierowym.
Kapustę szatkuję, przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody i duszę. Marchewkę kroję w cienkie plasterki i dodaję do kapusty. Całość duszę aż kapusta i marchewka zmięknie. Wtedy dodaję koperek, boczek. Doprawiam do smaku solą. W razie konieczności możesz dodać odrobinę cukru.
Podaję samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 4 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy