Młoda kapusta z boczkiem

Stopień trudności: łatwy

A ja mam dla Ciebie przepis na moją ulubioną młodą kapustę.
Taka młoda kapusta jest dla mnie smakiem wiosny i co roku przygotowuję większą ilość, którą mrożę. Dzięki temu mogę rozkoszować się tym smakiem jesienią i zimą

Moja kapusta nie jest zasmażana, bo takiej nie lubię. Uwielbiam tę lekkość prostych składników.
Możecie dodawać większą/mniejszą ilość składników wedle uznania.

Taką kapustę możesz wykorzystać jako dodatek do obiadu. Zjeść ja z pieczywem, ziemniakami, makaronem- jak tylko lubisz.

 

Składniki:

  • 3 małe główki młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • 2 pączki koperku
  • 100-150 g boczku wędzonego
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól

 

Przygotowanie:

Boczek kroję drobno i podsmażam go, aby wytopić tłuszcz. Podsmażony boczek odsączam na ręczniku papierowym.
Kapustę szatkuję, przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody i duszę. Marchewkę kroję w cienkie plasterki i dodaję do kapusty. Całość duszę aż kapusta i marchewka zmięknie. Wtedy dodaję koperek, boczek. Doprawiam do smaku solą. W razie konieczności możesz dodać odrobinę cukru.
Podaję samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book