Młoda kapusta z boczkiem

Stopień trudności: łatwy

A ja mam dla Ciebie przepis na moją ulubioną młodą kapustę.
Taka młoda kapusta jest dla mnie smakiem wiosny i co roku przygotowuję większą ilość, którą mrożę. Dzięki temu mogę rozkoszować się tym smakiem jesienią i zimą

Moja kapusta nie jest zasmażana, bo takiej nie lubię. Uwielbiam tę lekkość prostych składników.
Możecie dodawać większą/mniejszą ilość składników wedle uznania.

Taką kapustę możesz wykorzystać jako dodatek do obiadu. Zjeść ja z pieczywem, ziemniakami, makaronem- jak tylko lubisz.

 

Składniki:

  • 3 małe główki młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • 2 pączki koperku
  • 100-150 g boczku wędzonego
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól

 

Przygotowanie:

Boczek kroję drobno i podsmażam go, aby wytopić tłuszcz. Podsmażony boczek odsączam na ręczniku papierowym.
Kapustę szatkuję, przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody i duszę. Marchewkę kroję w cienkie plasterki i dodaję do kapusty. Całość duszę aż kapusta i marchewka zmięknie. Wtedy dodaję koperek, boczek. Doprawiam do smaku solą. W razie konieczności możesz dodać odrobinę cukru.
Podaję samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media