Stopień trudności: średni
Sernik bez pieczenia? Czemu nie ☺
Pyszny, bardzo kremowy sernik gotowany poleca się dla fanów sernika.
Mój sernik jest o smaku pysznej pistacji, ale spokojnie możesz ją pominąć i zrobić klasyczny sernik.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 80 g erytrytolu
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 70 g pasty pistacjowej
- 100 g herbatników
- 50 g masła
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód schładzam w lodówce.
Następnie przygotowuję ser. W misce dokładnie łączę ze sobą twaróg, jajka, erytrytol, mąkę i pastę pistacjową. Tak przygotowaną masę przekładam do garnka i podgrzewam ja, aż zacznie wrzeć. Przez cały czas mieszam, aż masa zgęstnieje.
Masę serową przekładam do tortownicy, pozostawiam do przestygnięcia, a następnie ciasto schładzam przez kilka godzin w lodówce.
Podaję ozdobiony ulubionymi dodatkami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy