Pistacjowy sernik gotowany

Stopień trudności: średni

Sernik bez pieczenia? Czemu nie

Pyszny, bardzo kremowy sernik gotowany poleca się dla fanów sernika.
Mój sernik jest o smaku pysznej pistacji, ale spokojnie możesz ją pominąć i zrobić klasyczny sernik.

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 80 g erytrytolu
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g pasty pistacjowej
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód, dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód schładzam w lodówce.
Następnie przygotowuję ser. W misce dokładnie łączę ze sobą twaróg, jajka, erytrytol, mąkę i pastę pistacjową. Tak przygotowaną masę przekładam do garnka i podgrzewam ja, aż zacznie wrzeć. Przez cały czas mieszam, aż masa zgęstnieje.
Masę serową przekładam do tortownicy, pozostawiam do przestygnięcia, a następnie ciasto schładzam przez kilka godzin w lodówce.
Podaję ozdobiony ulubionymi dodatkami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 8 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media