Stopień trudności: łatwy

Kilka prostych i łatwo dostępnych składników, wystarczy, aby zachwycić całą rodzinkę.

Niżej znajdziesz przepis na ekspresową przekąskę, lekki obiad lub kolację.

Są to pyszne jajka w cieście francuskim, w bogatszej wersji możesz dodać podsmażony boczek i pomidorki koktajlowe.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • Szparagi
  • sól 

 

Przygotowanie:

Ze szparagów odłamuje zdrewniałe końcówki. Ciasto kroję na prostokąty i formuję z nich “łódeczki”, do których wbijam po jajku. Jajka oprószam solą, układam na nich szparagi. Możesz dodać pomidorki, będzie pysznie i kolorowo. Piekę w 200 stopniach przez 15-20 minut.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book