Kefirowe placuszki z jabłkiem 

Stopień trudności: łatwy

Pyszne i proste placuszki kefirowe, które przygotujesz w kilka minut.

Placki są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Możesz je przygotować tuż przed podaniem, ale także idealnie sprawdzą się przygotowane dzień wcześniej i spakowane do lunchboxa.

 

Składniki:

  • 100 g kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  •  Mąka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. W misce łączę kefir, jajko, płatki owsiane i jabłko. Następnie dodaję mąkę. Dodaję jej taką ilość, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Patelnię spryskuję/smaruję olejem, wykładam porcję ciasta i smażę na niewielkim ogniu z obu stron, aż ciasto straci surowość.
Podaje z kubkiem kefiru i świeżymi owocami.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book