Stopień trudności: łatwy

Pyszny słodko- ostry sos, który sprawdzi się idealnie jako marynata do mięs oraz dodatek do kanapek i burgerów. Prosty i szybki w przygotowaniu.

Przygotowany sos można przechowywać w lodówce przez około miesiąc i zużywać wedle upodobań.

 

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego  
  • 1 łyżka musztardy grillowej 
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczam masło, podsmażam na nim przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dodaję cukier i pozostałe składniki. Dolewam niewielką ilość wody. Gotuję, aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book