Stopień trudności: łatwy
Pyszny słodko- ostry sos, który sprawdzi się idealnie jako marynata do mięs oraz dodatek do kanapek i burgerów. Prosty i szybki w przygotowaniu.
Przygotowany sos można przechowywać w lodówce przez około miesiąc i zużywać wedle upodobań.
Składniki:
- 25 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 łyżka musztardy grillowej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczam masło, podsmażam na nim przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dodaję cukier i pozostałe składniki. Dolewam niewielką ilość wody. Gotuję, aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy