Omlet z tortillą

Stopień trudności: łatwy

Szybkie i proste śniadanie z wykorzystaniem tortilli skradnie serce każdego.
Kilka prostych składników idealnie zaspokoi apetyt każdego

 

Składniki:

  • 1 tortilla
  • 20 g ulubionej wędliny
  • 2 jajka
  • 50 g papryki
  • 20 g sera
  • 30 g cebuli
  • Szczypior
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku 

 

Przygotowanie:

Wędlinę, jajka i paprykę kroję w drobniej. Podsmażam je na oleju aż papryka i cebula lekko straci surowość. Zdejmuję z patelni. Jajka roztrzepuję z pokrojonym szczypiorkiem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na patelni podgrzewam tortille z dwóch stron, zdejmuję ją z patelni, wylewam jajka, na jajka kładę połowę sera i podsmażone warzywa. Przykrywam wszystko tortillą, dociskając ją do jajek, aby się przykleiła. Zostawiam na około minutę i przekręcam na drugą stronę, na przypieczone jajka układam pozostały ser. Całość składam na pół i dociskam, podsmażam przez chwilę, przewracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze minutę. Gotowe kroję na mniejsze kawałki i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 1 porcja

Oceń wpis

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media