Gofry zero waste 

Stopień trudności: łatwy

Moje gofry to jest totalne zero waste. Do ich przygotowania wykorzystałam czerstwe bułki 😀
Żal było mi je wyrzucić, wiec poszłam o krok dalej i przygotowałam przepyszne gofry, które z dodatkiem sądzonego jajka są śniadaniem idealnym. 

A Ty co robisz ze starszym pieczywem? Zachęcam Cię do niemarnowania jedzenia. W prosty sposób możesz zrobić coś z niczego 

 

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego
  • 230 g czerstwego pieczywa
  • 300-400 ml mleka
  • 2 jajka
  • Szczypior
  • 100 g papryki
  • 50 g twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz 

 

Przygotowanie:

Wykorzystałam czerstwe bułki, rozdrobniłam je dłońmi i zalewam mlekiem. Nie wlewam od razu całości, bułki mają się rozpaść i wchłonąć płyn, w razie potrzebny dolewam mleka. Tak namoczone bułki rozdrabniam widelcem. Boczek kroję drobno, obsmażam na złoty kolor i odsączam na ręczniku papierowym. Paprykę i szczypior kroję drobniej. Do bułek dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, szczypior, rozdrobniony twaróg i jajka. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na rozgrzaną gofrownicę i smażę kilka minut na złoty kolor. Podaję z jajkiem sadzonym i świeżymi warzywami.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media