Stopień trudności: łatwy
Moje gofry to jest totalne zero waste. Do ich przygotowania wykorzystałam czerstwe bułki 😀
Żal było mi je wyrzucić, wiec poszłam o krok dalej i przygotowałam przepyszne gofry, które z dodatkiem sądzonego jajka są śniadaniem idealnym.
A Ty co robisz ze starszym pieczywem? Zachęcam Cię do niemarnowania jedzenia. W prosty sposób możesz zrobić coś z niczego ☺
Składniki:
- 100 g boczku wędzonego
- 230 g czerstwego pieczywa
- 300-400 ml mleka
- 2 jajka
- Szczypior
- 100 g papryki
- 50 g twarogu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wykorzystałam czerstwe bułki, rozdrobniłam je dłońmi i zalewam mlekiem. Nie wlewam od razu całości, bułki mają się rozpaść i wchłonąć płyn, w razie potrzebny dolewam mleka. Tak namoczone bułki rozdrabniam widelcem. Boczek kroję drobno, obsmażam na złoty kolor i odsączam na ręczniku papierowym. Paprykę i szczypior kroję drobniej. Do bułek dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, szczypior, rozdrobniony twaróg i jajka. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną masę wykładam na rozgrzaną gofrownicę i smażę kilka minut na złoty kolor. Podaję z jajkiem sadzonym i świeżymi warzywami.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 3 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy