Łosoś pieczony w oliwie

Stopień trudności: łatwy

Jak często w Twoich posiłkach pojawiają się ryby?
W moich stanowczo zbyt rzadko.  Staram się robić je coraz częściej, ze względu na ich ogromne wartości odżywcze.

Ciebie też zachęcam do jedzenia ich jak najwięcej i spróbowania mojej propozycji na łososia pieczonego w oliwie. Łosoś wychodzi delikatny i bardzo soczysty. 

Tak przygotowaną rybę podaję z ulubionymi dodatkami lub wykorzystuję do sałatek, makaronów. 

 

Składniki:

  • 300 g łososia 
  • 20 ml soku z cytryny 
  • 1 gałązki rozmarynu 
  • 30 ml oliwy
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • 150 g cukinii 
  • 2 plastry cytryny 
  • sól i pieprz  

 

Przygotowanie:

Łososia myję i osuszam. Czosnek przekrawam na pół i nacieram nim rybę. Doprawiam ją  solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą- wszystkie składniki wcieram w łososia, na wierzchu układam rozmaryn i pozostawiam go na ok. 15 min, aby nabrał smaku. W tym czasie cukinię kroję w półplasterki i układam ją na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładam łososia. Dodaję pomidorki, plastry cytryny, całość polewam oliwą i cytryną pozostałą z marynowania łososia. Piekę w 180 stopniach przez 30 min.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book