Stopień trudności: łatwy
Jak często w Twoich posiłkach pojawiają się ryby?
W moich stanowczo zbyt rzadko. Staram się robić je coraz częściej, ze względu na ich ogromne wartości odżywcze.
Ciebie też zachęcam do jedzenia ich jak najwięcej i spróbowania mojej propozycji na łososia pieczonego w oliwie. Łosoś wychodzi delikatny i bardzo soczysty.
Tak przygotowaną rybę podaję z ulubionymi dodatkami lub wykorzystuję do sałatek, makaronów.
Składniki:
- 300 g łososia
- 20 ml soku z cytryny
- 1 gałązki rozmarynu
- 30 ml oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g cukinii
- 2 plastry cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Łososia myję i osuszam. Czosnek przekrawam na pół i nacieram nim rybę. Doprawiam ją solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą- wszystkie składniki wcieram w łososia, na wierzchu układam rozmaryn i pozostawiam go na ok. 15 min, aby nabrał smaku. W tym czasie cukinię kroję w półplasterki i układam ją na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładam łososia. Dodaję pomidorki, plastry cytryny, całość polewam oliwą i cytryną pozostałą z marynowania łososia. Piekę w 180 stopniach przez 30 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 40 min
Ilość porcji: 2 porcje