Czekoladowe ciasto z patelni

Stopień trudności: średni

Obłędne czekoladowe ciasto, które jest gotowe do zjedzenia w 30 minut.
Nie musisz mieć piekarnika, nie musisz brudzić misek. Idealnie prawda?
To ciasto przygotujesz na patelni- zapraszam do spróbowania tego przepisu.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 60 g masła
  • 60 g kakao 
  • 120 g mleka
  • 2 jajka
  • 120 g erytrytolu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g mąki

Do nasączenia:

  • 90 g mleka

Polewa:

  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 25 g kakao  
  • 40 g mleka
  • granola orzechowa 

 

Przygotowanie:

Do przygotowania ciasta używam tylko patelni i rózgi kuchennej. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję do niego kakao i dokładnie mieszam. Następnie dodaję połowę mleka, mieszam. Gdy składniki się połączą, dodaję pozostałe mleko, całość łączę na jednolitą masę bez grudek. Dodaje jajka, erytrytol- mieszam i dodaję mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Łączę na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, za pomocą silikonowej łopatki oczyszczam brzegi patelni, a na jej środku formuję ciasto. Tak przygotowane ciasto smażę pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. 20-25 minut. Sprawdzam wykałaczką, czy ciasto się upiekło- jeśli nie będzie na niej wilgotnego ciasta, to wypiek jest gotowy. Za pomocą silikonowej szpatułką, odklejam ciasto od patelni, nakłuwam je z wierzchu wykałaczkę i namaczam mlekiem. W międzyczasie przygotowuję polewę, podgrzewając wszystkie składniki. Polewam nią ciasto, posypuję granolą orzechową i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book