Stopień trudności: średni
Obłędne czekoladowe ciasto, które jest gotowe do zjedzenia w 30 minut.
Nie musisz mieć piekarnika, nie musisz brudzić misek. Idealnie prawda?
To ciasto przygotujesz na patelni- zapraszam do spróbowania tego przepisu.
Składniki:
Ciasto:
- 60 g masła
- 50 g kakao
- 120 g mleka
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g mąki
Do nasączenia:
- 100 g mleka
Polewa:
- 25 g masła
- 20 g cukru pudru
- 15 g kakao
- 20 g mleka
- granola orzechowa
Przygotowanie:
Do przygotowania ciasta używam tylko patelni i rózgi kuchennej. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję do niego kakao i dokładnie mieszam. Następnie dodaję połowę mleka, mieszam. Gdy składniki się połączą, dodaję pozostałe mleko, całość łączę na jednolitą masę bez grudek. Dodaje jajka, erytrytol- mieszam i dodaję mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Łączę na gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, za pomocą silikonowej łopatki oczyszczam brzegi patelni, a na jej środku formuję ciasto. Tak przygotowane ciasto smażę pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. 20-25 minut. Sprawdzam wykałaczką, czy ciasto się upiekło- jeśli nie będzie na niej wilgotnego ciasta, to wypiek jest gotowy. Za pomocą silikonowej szpatułką, odklejam ciasto od patelni, nakłuwam je z wierzchu wykałaczkę i namaczam mlekiem. W międzyczasie przygotowuję polewę, podgrzewając wszystkie składniki. Polewam nią ciasto, posypuję granolą orzechową i podaję.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 30 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy