Racuchy drożdżowe z twarogiem

Stopień trudności: łatwy

Pyszne, mięciutkie twarogowe racuchy pokocha każdy, jestem tego pewna. Moje racuchy mają dodatek twarogu, dzięki temu są wyjątkowo miękkie i delikatne. A pyszne i słodkie truskawki dodają im słodyczy.

 

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 g drożdży
  • 1 jajko 
  • 350 g twarogu tłustego 
  • 200 g truskawek 
  • 30 g cukru

 

Przygotowanie:

W misce mieszam mąkę, jajko, drożdże,  ekstrakt, twaróg, mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Przygotowane  ciasto zostawiam pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, truskawki kroję w kostkę i wrzucam do ciasta, dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje ze świeżymi owocami, orzechami oraz miodem.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

 

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media