Racuchy drożdżowe z twarogiem

Stopień trudności: łatwy

Pyszne, mięciutkie twarogowe racuchy pokocha każdy, jestem tego pewna. Moje racuchy mają dodatek twarogu, dzięki temu są wyjątkowo miękkie i delikatne. A pyszne i słodkie truskawki dodają im słodyczy.

 

Składniki:

  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 g drożdży
  • 1 jajko 
  • 350 g twarogu tłustego 
  • 200 g truskawek 
  • 30 g cukru

 

Przygotowanie:

W misce mieszam mąkę, jajko, drożdże,  ekstrakt, twaróg, mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Przygotowane  ciasto zostawiam pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, truskawki kroję w kostkę i wrzucam do ciasta, dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje ze świeżymi owocami, orzechami oraz miodem.

 

———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 porcji

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book