Stopień trudności: łatwy
Pyszne, mięciutkie twarogowe racuchy pokocha każdy, jestem tego pewna. Moje racuchy mają dodatek twarogu, dzięki temu są wyjątkowo miękkie i delikatne. A pyszne i słodkie truskawki dodają im słodyczy.
Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 250 g mąki
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 5 g drożdży
- 1 jajko
- 350 g twarogu tłustego
- 200 g truskawek
- 30 g cukru
Przygotowanie:
W misce mieszam mąkę, jajko, drożdże, ekstrakt, twaróg, mleko i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Przygotowane ciasto zostawiam pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania, truskawki kroję w kostkę i wrzucam do ciasta, dokładnie mieszam. Smażę na mocno rozgrzanym oleju na złoto i odsączam na ręczniku papierowym. Podaje ze świeżymi owocami, orzechami oraz miodem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy