Stopień trudności: średni
Mam ogromną słabość do ciasta drożdżowego, po prostu uwielbiam je w każdej możliwej odsłonie. Tym razem przygotowałam pyszną i delikatną struclę pełną owocowego nadzienia.
Składniki:
Ciasto:
- 390 g mąki
- 7 g drożdży
- 30 g cukru
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 200 ml mleka
- 80 g masła
Kruszonka:
- 30 g masła
- 70 g mąki
- 40 g erytrytolu
Masa:
- 150 g frużeliny malinowej | dżemu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej drożdże, cukier, sól, jajka i mleko- wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na szerokość blaszki, w jakiej będę piec. Frużelinę wykładam na ciasto cienką warstwą, zawijam rulon i przekładam do keksówki. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Struclę posypuję kruszonką, wyrobioną ze składników podanych wyżej. Piekę przez 25-30 min.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 55 min
Ilość porcji: 12 porcji