Strucla owocowa

Stopień trudności: średni

Mam ogromną słabość do ciasta drożdżowego, po prostu uwielbiam je w każdej możliwej odsłonie. Tym razem przygotowałam pyszną i delikatną struclę pełną owocowego nadzienia.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 390 g mąki
  • 7 g drożdży
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 80 g masła

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 70 g mąki
  • 40 g erytrytolu

Masa:

  • 150 g frużeliny malinowej | dżemu

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej drożdże, cukier, sól, jajka i mleko- wyrabiam ciasto kilka minut ręcznie lub z użyciem miksera z hakami do ciasta drożdżowego, gdy ciasto będzie ładnie połączone, dodaje masło i dokładnie wyrabiam. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 1 h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na szerokość blaszki, w jakiej będę piec. Frużelinę wykładam na ciasto cienką warstwą, zawijam rulon i przekładam do keksówki. Zostawiam pod przykryciem na 10 min, w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Struclę posypuję kruszonką, wyrobioną ze składników podanych wyżej. Piekę przez 25-30 min.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1 h 10 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 55 min
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media