Domowe pikle | Ogórki w musztardzie  

Stopień trudności: łatwy

Pokażę Ci najlepszy sposób na pikle!

Kiedyś moja siostra przyniosła ten przepis do domu i od tamtej pory jesteśmy w nim zakochani!
Co roku robimy duży zapas tych pysznych i chrupiących pikli.
Jak spróbujesz, to też je pokochasz.

Najlepiej do ich przygotowania użyć małych ogórków, jeśli zdecydujesz się na większe, pokrój je w ćwiartki.

 

Składniki:

  • 1 l wody
  • 220 g octu
  • 300 g cukru
  • 25 g soli
  • 200 g musztardy stołowej
  • ok. 6 kg ogórków gruntowych

 

Przygotowanie:

Ogórki obieram ze skórki. Pamiętaj, aby robić to w rękawiczkach, inaczej na skórze zbierze Ci się nieprzyjemny osad.
Obrane ogórki układam ciasno w słoikach.
W garnku zagotowuję wodę, ocet, cukier, sól, musztardę stołową Całość dokładnie mieszam i gorącą mieszanką zalewam słoiki. Zakręcam je szczelnie i odwracam do góry dnem.
Następnie przechodzę do pasteryzacji. Ja słoik pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Pozostawiam je w wodze do wystudzenia.
Po kilku dniach pikle nabiorą smaku i możesz je jeść. Przechowuję w spiżarce, szafce, piwnicy. Po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

 

———
Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 6-8 słoików

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media