Stopień trudności: łatwy
Pokażę Ci najlepszy sposób na pikle!
Kiedyś moja siostra przyniosła ten przepis do domu i od tamtej pory jesteśmy w nim zakochani!
Co roku robimy duży zapas tych pysznych i chrupiących pikli.
Jak spróbujesz, to też je pokochasz.
Najlepiej do ich przygotowania użyć małych ogórków, jeśli zdecydujesz się na większe, pokrój je w ćwiartki.
Składniki:
- 1 l wody
- 220 g octu
- 300 g cukru
- 25 g soli
- 200 g musztardy stołowej
- ok. 6 kg ogórków gruntowych
Przygotowanie:
Ogórki obieram ze skórki. Pamiętaj, aby robić to w rękawiczkach, inaczej na skórze zbierze Ci się nieprzyjemny osad.
Obrane ogórki układam ciasno w słoikach.
W garnku zagotowuję wodę, ocet, cukier, sól, musztardę stołową Całość dokładnie mieszam i gorącą mieszanką zalewam słoiki. Zakręcam je szczelnie i odwracam do góry dnem.
Następnie przechodzę do pasteryzacji. Ja słoik pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Pozostawiam je w wodze do wystudzenia.
Po kilku dniach pikle nabiorą smaku i możesz je jeść. Przechowuję w spiżarce, szafce, piwnicy. Po otwarciu przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 6-8 słoików