Domowe pikle | Ogórki w musztardzie  

Stopień trudności: łatwy

Pokażę Ci najlepszy sposób na pikle!

Kiedyś moja siostra przyniosła ten przepis do domu i od tamtej pory jesteśmy w nim zakochani!
Co roku robimy duży zapas tych pysznych i chrupiących pikli.
Jak spróbujesz, to też je pokochasz.

Najlepiej do ich przygotowania użyć małych ogórków, jeśli zdecydujesz się na większe, pokrój je w ćwiartki.

 

Składniki:

  • 1 l wody
  • 220 g octu
  • 300 g cukru
  • 25 g soli
  • 200 g musztardy stołowej
  • ok. 3 kg ogórków gruntowych

 

Przygotowanie:

Ogórki obieram ze skórki. Pamiętaj, aby robić to w rękawiczkach, inaczej na skórze zbierze Ci się nieprzyjemny osad.
Obrane ogórki układam ciasno w słoikach.
W garnku zagotowuję wodę, ocet, cukier, sól, musztardę stołową Całość dokładnie mieszam i gorącą mieszanką zalewam słoiki. Zakręcam je szczelnie i odwracam do góry dnem.
Następnie przechodzę do pasteryzacji. Ja słoik pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Pozostawiam je w wodze do wystudzenia.
Po kilku dniach pikle nabiorą smaku i możesz je jeść. Przechowuję w spiżarce, szafce, piwnicy. Po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

———
Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 6-8 słoików

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book