Stopień trudności: łatwy
Pokażę Ci najlepszy przepis na sos słodko-kwaśny, idealny na przywołanie smaku lata.
Tak przygotowany sos słodko-kwaśny przechowuję w spiżarce. Podaję z kurczakiem, tofu, kiełbasą.
Wybierz swoje ulubione dodatki.
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
- 3 kg cukinii
- 270 ml octu spirytusowego
- 1 kg cukru
- 800 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej
- 1 łyżka bazylii
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti
- 1,5 łyżki soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka curry (jeśli lubisz)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroję w drobniejsze kawałki, przekładam do miski i zasypuję solą. Pozostawiam na noc. Następnego dnia warzywa odcedzam.
Przygotowuję zalewę z octu i cukru, podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Do zalewy dodaję warzywa i gotuję 10 minut. Następnie dodaję przecier i przyprawy. Ilość soli dostosuj do swojego smaku. Mieszam i gotuję 10 minuty. Gorący sos przekładam do wyparzonych słoików.
Następnie przechodzę do pasteryzacji. Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ostrożnie wyjmuję słoiki z garnka i odwracam do góry dnem. Pozostawiam do wystudzenia.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 35 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 10-15 słoików