Domowy sos słodko-kwaśny

Stopień trudności: łatwy

Pokażę Ci najlepszy przepis na sos słodko-kwaśny, idealny na przywołanie smaku lata.

Tak przygotowany sos słodko-kwaśny przechowuję w spiżarce. Podaję z kurczakiem, tofu, kiełbasą.
Wybierz swoje ulubione dodatki.

 

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  •  1 kg cebuli
  •  3 kg cukinii
  •  270 ml octu spirytusowego
  •  1 kg cukru
  •  800 ml przecieru pomidorowego
  •  1 łyżka papryki słodkiej i ostrej
  •  1 łyżka bazylii
  •  2 łyżki przyprawy do spaghetti
  •  1,5 łyżki soli
  •  pieprz do smaku
  •  1 łyżka curry (jeśli lubisz) 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroję w drobniejsze kawałki, przekładam do miski i zasypuję solą. Pozostawiam na noc. Następnego dnia warzywa odcedzam.
Przygotowuję zalewę z octu i cukru, podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Do zalewy dodaję warzywa i gotuję 10 minut. Następnie dodaję przecier i przyprawy. Ilość soli dostosuj do swojego smaku. Mieszam i gotuję 10 minuty. Gorący sos przekładam do wyparzonych słoików.
Następnie przechodzę do pasteryzacji. Ja słoiki pasteryzuję na mokro. Do garnka z grubym dnem wkładam ścierkę, ustawiam na niej słoiki, zalewam letnią wodą i gotuję. Od momentu zagotowania się wody, gotuję słoiki 30 minut. Ostrożnie wyjmuję słoiki z garnka i odwracam do góry dnem. Pozostawiam do wystudzenia.

 

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 35 min
Całkowity czas: 55 min
Ilość porcji: 10-15 słoików

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book