Przecier ogórkowy do zupy

Stopień trudności: łatwy

Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)

W tym roku dzięki jednej z moich obserwatorek przygotowałam przecier z ogórków idealny do zup i sałatek. Jest to świetna baza do przygotowania zupy, wystarczy ugotować bulion i dodać gotowe ogórki. Obiad w kilka chwil gotowy. Takie ogórki możesz dodać do sałatek i surówek oraz wszędzie tam, gdzie dodałabyś ogórki kiszone:)

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • kilka gałązek kopru

 

Przygotowanie:

Umyte ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki zasypuję solą, dodaję do nich koper i pozostawiam pod przykryciem na 12 godzin, najlepiej na noc. Kolejnego dnia wyjmuję koper. Do każdego słoika wkładam po jednym ząbku czosnku. Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przekładam ogórki razem z sokiem do słoika, ubijam je. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Nie pasteryzuję. Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

Po około 2 tygodniach przecier jest gotowy.

 

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 15 min
Ilość porcji: 6 słoików

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book