Stopień trudności: łatwy
Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)
W tym roku dzięki jednej z moich obserwatorek przygotowałam przecier z ogórków idealny do zup i sałatek. Jest to świetna baza do przygotowania zupy, wystarczy ugotować bulion i dodać gotowe ogórki. Obiad w kilka chwil gotowy. Takie ogórki możesz dodać do sałatek i surówek oraz wszędzie tam, gdzie dodałabyś ogórki kiszone:)
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
- kilka gałązek kopru
Przygotowanie:
Umyte ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki zasypuję solą, dodaję do nich koper i pozostawiam pod przykryciem na 12 godzin, najlepiej na noc. Kolejnego dnia wyjmuję koper. Do każdego słoika wkładam po jednym ząbku czosnku. Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przekładam ogórki razem z sokiem do słoika, ubijam je. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Nie pasteryzuję. Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.
Po około 2 tygodniach przecier jest gotowy.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 15 min
Ilość porcji: 6 słoików
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy