Przecier ogórkowy do zupy

Stopień trudności: łatwy

Przygotowywanie domowych przetworów daję ogromną satysfakcję. Wymaga to od nas dużej ilości czasu i pracy, jednak możliwość cieszenia się smakiem własnoręcznie przygotowanych przetworów jest niesamowita:)

W tym roku dzięki jednej z moich obserwatorek przygotowałam przecier z ogórków idealny do zup i sałatek. Jest to świetna baza do przygotowania zupy, wystarczy ugotować bulion i dodać gotowe ogórki. Obiad w kilka chwil gotowy. Takie ogórki możesz dodać do sałatek i surówek oraz wszędzie tam, gdzie dodałabyś ogórki kiszone:)

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • kilka gałązek kopru

 

Przygotowanie:

Umyte ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki zasypuję solą, dodaję do nich koper i pozostawiam pod przykryciem na 12 godzin, najlepiej na noc. Kolejnego dnia wyjmuję koper. Do każdego słoika wkładam po jednym ząbku czosnku. Do wyparzonych wrzątkiem i osuszonych słoików przekładam ogórki razem z sokiem do słoika, ubijam je. Słoik zakręcam (zawsze używam nowych nakrętek). Zwracam uwagę, aby brzeg słoika i nakrętka były suche. Nie pasteryzuję. Gotowe przechowuję w ciemnym, chłodnym miejscu.

Po około 2 tygodniach przecier jest gotowy.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 h
Całkowity czas: 12 h 15 min
Ilość porcji: 6 słoików

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media