Pesto z suszonych pomidorów

Stopień trudności: łatwy

Pesto jest idealnym dodatkiem do przekąsek i makaronów. Możesz podać je na grzance, jako dip do warzyw. Równie dobrze możesz posmarować nim tortille.

Pesto z suszonych pomidorów ma niesamowity kolor i smak, przywodzi na myśl pełnię śródziemnomorskiego lata.

Musisz go spróbować

 

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów bez zalewy 
  • 40 g orzechów 
  • 60 g oliwy  
  • 20 g sera grana padano
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • sól 

 

Przygotowanie:

Pomidory namaczam we wrzątku przez ok. 15 minut, orzechy prażę na suchej patelni. Do blendera wkładam odsączone pomidory, ser, płatki chilli, orzechy oraz oliwę. Całość blenduję na gładką jednolitą masę. W razie gdyby masa była za gęsta, dodaję więcej oliwy. Przygotowane pesto doprawiam do smaku solą. Pesto przekładam do słoika, wierzch zalewam oliwą i przechowuję w lodówce.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 20 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media