Stopień trudności: łatwy

Pesto jest idealnym dodatkiem do przekąsek i makaronów. Możesz podać je na grzance, jako dip do warzyw. Równie dobrze możesz posmarować nim tortille.

Pesto z suszonych pomidorów ma niesamowity kolor i smak, przywodzi na myśl pełnię śródziemnomorskiego lata.

Musisz go spróbować

 

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów bez zalewy 
  • 40 g orzechów 
  • 60 g oliwy  
  • 20 g sera grana padano
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • sól 

 

Przygotowanie:

Pomidory namaczam we wrzątku przez ok. 15 minut, orzechy prażę na suchej patelni. Do blendera wkładam odsączone pomidory, ser, płatki chilli, orzechy oraz oliwę. Całość blenduję na gładką jednolitą masę. W razie gdyby masa była za gęsta, dodaję więcej oliwy. Przygotowane pesto doprawiam do smaku solą. Pesto przekładam do słoika, wierzch zalewam oliwą i przechowuję w lodówce.

 

———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book