Stopień trudności: łatwy
Pesto jest idealnym dodatkiem do przekąsek i makaronów. Możesz podać je na grzance, jako dip do warzyw. Równie dobrze możesz posmarować nim tortille.
Pesto z suszonych pomidorów ma niesamowity kolor i smak, przywodzi na myśl pełnię śródziemnomorskiego lata.
Musisz go spróbować ☺
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów bez zalewy
- 40 g orzechów
- 60 g oliwy
- 20 g sera grana padano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płatków chilli
- sól
Przygotowanie:
Pomidory namaczam we wrzątku przez ok. 15 minut, orzechy prażę na suchej patelni. Do blendera wkładam odsączone pomidory, ser, płatki chilli, orzechy oraz oliwę. Całość blenduję na gładką jednolitą masę. W razie gdyby masa była za gęsta, dodaję więcej oliwy. Przygotowane pesto doprawiam do smaku solą. Pesto przekładam do słoika, wierzch zalewam oliwą i przechowuję w lodówce.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy