Stopień trudności: łatwy

Pyszny, domowy sos tatarski, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do jajek oraz mięs.

 

Składniki:

  • 20 g szalotki
  • 30 g ogórków konserwowych
  • 30 g marynowanych pieczarek/grzybków
  • 60 g majonezu
  • 15 g musztardy francuskiej
  • 15 g musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  •  pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroję bardzo drobno. Łączę je z majonezem i musztardą, doprawiam do smaku solą i pieprzem. U mnie podaję z jajkami, ale super się sprawdzi także do mięs.
Przechowuję w słoiku ok. 7 dni.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book