Stopień trudności: łatwy
Kremowy, delikatny mus czekoladowy zachwyci każdego wielbiciela czekolady.
Składniki:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 50 g masła
- 125 ml śmietanki 30 %
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka myję i sparzam. Następnie oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Czekoladę rozdrabniam i razem z masłem rozpuszczam ją w rondelku. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. W kolejnej misce ucieram żółtka, aż staną się wyraźnie jaśniejsze. Do żółtek dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Do czekolady dodaję w dwóch partiach śmietankę i mieszam całość za pomocą rózgi kuchennej. Następnie w trzech partiach dodaję ubite białka- delikatnie mieszam, aby nie stracić pęcherzyków powietrza. Tak przygotowany mus przekładam do naczynek i schładzam w lodówce ok. 3 h. Podaję posypany kakao i ozdobiony owocami.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 15 min
Ilość porcji: 4 porcje