Stopień trudności: łatwy

Kremowy, delikatny mus czekoladowy zachwyci każdego wielbiciela czekolady.

 

Składniki:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • szczypta soli 

 

Przygotowanie:

Jajka myję i sparzam. Następnie oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Czekoladę rozdrabniam i razem z masłem rozpuszczam ją w rondelku. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. W kolejnej misce ucieram żółtka, aż staną się wyraźnie jaśniejsze. Do żółtek dodaję czekoladę i dokładnie mieszam. Do czekolady dodaję w dwóch partiach śmietankę i mieszam całość za pomocą rózgi kuchennej. Następnie w trzech partiach dodaję ubite białka- delikatnie mieszam, aby nie stracić pęcherzyków powietrza. Tak przygotowany mus przekładam do naczynek i schładzam w lodówce ok. 3 h. Podaję posypany kakao i ozdobiony owocami.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 3 h
Całkowity czas: 3 h 15 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book