Biszkopt z kremem i truskawkami

Stopień trudności: średni

Domowe ciasto jak z cukierni? Pyszny delikatny biszkopt, rozpływający się w ustach krem, chrupiące owoce. Brzmi pysznie?

Musisz spróbować 🙂

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g mascarpone
  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 25 g cukru pudru
  • 5 g żelatyny
  • 200 g truskawek

Galaretka:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 ml wody
  • truskawki

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję biszkopt. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielam do żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodaję cukier. Gdy białka będą ubite, dodaję pojedynczo żółtka, po każdym dokładnie miksując. Do masy przesiewam mąki i mieszam za pomocą szpatułki, aż masa będzie jednolita. Przelewam do blachy (28×18) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180°C, przez 20-25 minut, grzanie góra-dół. Upieczony biszkopt schładzam i przekrawam na pół.
W międzyczasie przygotowuję krem.
Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczam, żelatynę w mikrofalówce. Robię to ostrożnie, aby się nie zagotowała.
Mascarpone łączę z twarogiem i cukrem pudrem. Dokładnie miksuję, aby napowietrzyć krem. Aby zahartować żelatynę, dodaję do niej 2 łyżki kremu i dokładnie mieszam. Żelatynę przelewam do kremu, dokładnie mieszam i schładzam krem, aż zacznie lekko tężeć. Następnie połowę kremu wykładam na biszkopt, następnie wykładam pokrojone w plastry truskawki i pozostały krem. Całość przykrywam drugim blatem i pozostawiam do stężenia.
W międzyczasie rozpuszczam galaretki w 400 ml gorącej wody. Studzę i schładzam w lodówce, aż zacznie tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję truskawki i wylewam na biszkopt. Pozostawiam do całkowitego stężenia i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 2 h 40 min
Ilość porcji: 9 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media