Stopień trudności: średni
Domowe ciasto jak z cukierni? Pyszny delikatny biszkopt, rozpływający się w ustach krem, chrupiące owoce. Brzmi pysznie?
Musisz spróbować 🙂
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Krem:
- 200 g mascarpone
- 400 g twarogu z wiaderka
- 25 g cukru pudru
- 5 g żelatyny
- 200 g truskawek
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 ml wody
- truskawki
Przygotowanie:
Na początku przygotowuję biszkopt. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielam do żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodaję cukier. Gdy białka będą ubite, dodaję pojedynczo żółtka, po każdym dokładnie miksując. Do masy przesiewam mąki i mieszam za pomocą szpatułki, aż masa będzie jednolita. Przelewam do blachy (28×18) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180°C, przez 20-25 minut, grzanie góra-dół. Upieczony biszkopt schładzam i przekrawam na pół.
W międzyczasie przygotowuję krem.
Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczam, żelatynę w mikrofalówce. Robię to ostrożnie, aby się nie zagotowała.
Mascarpone łączę z twarogiem i cukrem pudrem. Dokładnie miksuję, aby napowietrzyć krem. Aby zahartować żelatynę, dodaję do niej 2 łyżki kremu i dokładnie mieszam. Żelatynę przelewam do kremu, dokładnie mieszam i schładzam krem, aż zacznie lekko tężeć. Następnie połowę kremu wykładam na biszkopt, następnie wykładam pokrojone w plastry truskawki i pozostały krem. Całość przykrywam drugim blatem i pozostawiam do stężenia.
W międzyczasie rozpuszczam galaretki w 400 ml gorącej wody. Studzę i schładzam w lodówce, aż zacznie tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję truskawki i wylewam na biszkopt. Pozostawiam do całkowitego stężenia i podaję.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 2 h
Czas pieczenia: 25 min
Całkowity czas: 2 h 40 min
Ilość porcji: 9 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy