Drożdżówki z mascarpone i jagodami

Stopień trudności: średni

Pokażę Ci przepis na idealne drożdżówki.
Miękkie i delikatne ciasto, kremowe mascarpone, kwaskowe jagody i cudowna kruszonka.

 

Składniki:

Krem:

  • 150 g mascarpone
  • 15 g cukru pudru

Jagody:

  • 200 g jagód
  • 10 g skrobi ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 30 g mąki
  • 15 g cukru
  • 30 g masła

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 6 g drożdży suszonych
  • 175 g mleka
  • 30 g masła

 

Przygotowanie:

Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Następnie mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem.
Jagody oczyszczam, dodaję do nich skrobię i dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 części, formuję z ciasta kulki, układam je na blaszce i za pomocą szklanki robię w nich wgłębienie.
Na ciasto wykładam dużą ilość mascarpone, porcję jagód oraz kruszonki. Brzegi ciasta można posmarować mlekiem lub jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 50 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book