Stopień trudności: średni
Pokażę Ci przepis na idealne drożdżówki.
Miękkie i delikatne ciasto, kremowe mascarpone, kwaskowe jagody i cudowna kruszonka.
Składniki:
Krem:
- 150 g mascarpone
- 15 g cukru pudru
Jagody:
- 200 g jagód
- 10 g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 30 g mąki
- 15 g cukru
- 30 g masła
Ciasto:
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 30 g cukru
- 6 g drożdży suszonych
- 175 g mleka
- 30 g masła
Przygotowanie:
Do miski dodaję przesianą mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże. Całość wyrabiam za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione, dodaję rozpuszczone masło. Całość wyrabiam, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę z ciastem przykrywam folią i pozostawiam na około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
W międzyczasie przygotowuję kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Następnie mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem.
Jagody oczyszczam, dodaję do nich skrobię i dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 części, formuję z ciasta kulki, układam je na blaszce i za pomocą szklanki robię w nich wgłębienie.
Na ciasto wykładam dużą ilość mascarpone, porcję jagód oraz kruszonki. Brzegi ciasta można posmarować mlekiem lub jajkiem.
Piekę w 180°C przez 30 minut, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas oczekiwania: 1 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 50 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy