Placek ucierany jagodami

Stopień trudności: łatwy

Miękkie, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi.
Ciasto ucierane długo utrzymuje świeżość, możesz je przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami.

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki mieszam ze sobą.
W misce ucieram masło, stopniowo dodając cukier. Masa ma być puszysta i jasna. Następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodaję suche składniki, za każdym razem dokładnie miksując. Masę przekładam do tortownicy (24 cm), wygładzam ją, na wierzch układam owoce. Piekę w 180°C przez 40-45 minut.
Podaje posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media