Stopień trudności: łatwy
Miękkie, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi.
Ciasto ucierane długo utrzymuje świeżość, możesz je przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami.
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki mieszam ze sobą.
W misce ucieram masło, stopniowo dodając cukier. Masa ma być puszysta i jasna. Następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodaję suche składniki, za każdym razem dokładnie miksując. Masę przekładam do tortownicy (24 cm), wygładzam ją, na wierzch układam owoce. Piekę w 180°C przez 40-45 minut.
Podaje posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 12 porcji