Placek ucierany jagodami

Stopień trudności: łatwy

Miękkie, delikatne ciasto, które zawsze wychodzi.
Ciasto ucierane długo utrzymuje świeżość, możesz je przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami.

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki mieszam ze sobą.
W misce ucieram masło, stopniowo dodając cukier. Masa ma być puszysta i jasna. Następnie dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodaję suche składniki, za każdym razem dokładnie miksując. Masę przekładam do tortownicy (24 cm), wygładzam ją, na wierzch układam owoce. Piekę w 180°C przez 40-45 minut.
Podaje posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

 

———
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book