Stopień trudności: łatwy
Pyszny i soczysty kebab z kurczaka, co Ty na to?
Miękkie, delikatne mięso to idealny dodatek do obiadu. Możesz przygotować z niego kebaba z dodatkiem frytek, tortilli lub wykorzystać jako dodatek do klasycznego obiadu lub kanapek.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka bez skóry i kości
- 200 g jogurtu greckiego/naturalnego
- 1 cebula
- 30-40 g przyprawy do gyrosa
Przygotowanie:
Udka przekrawam na pół, przekładam je do miski, dodaję jogurt, cebulę i przyprawy. Dokładnie mieszam i pozostawiam na noc, aby mięso nabrało smaku. Następnego dnia w połówkę ziemniaka/cebuli wbijam długie wykałaczki, a na nie nadziewam mięso. Z góry dociskam je połówka cebuli. Piekę w 200°C przez 1 h. Kebaba kroję drobniej, podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 2 h
Całkowity czas: 14 h 15 min
Ilość porcji: 4 porcje