Domowy kebab z kurczaka

Stopień trudności: łatwy

Pyszny i soczysty kebab z kurczaka, co Ty na to?
Miękkie, delikatne mięso to idealny dodatek do obiadu. Możesz przygotować z niego kebaba z dodatkiem frytek, tortilli lub wykorzystać jako dodatek do klasycznego obiadu lub kanapek.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 1 kg udek kurczaka bez skóry i kości
  • 200 g jogurtu greckiego/naturalnego
  • 1 cebula
  • 30-40 g przyprawy do gyrosa

 

Przygotowanie:

Udka przekrawam na pół, przekładam je do miski, dodaję jogurt, cebulę i przyprawy. Dokładnie mieszam i pozostawiam na noc, aby mięso nabrało smaku. Następnego dnia w połówkę ziemniaka/cebuli wbijam długie wykałaczki, a na nie nadziewam mięso. Z góry dociskam je połówka cebuli. Piekę w 200°C przez 1 h. Kebaba kroję drobniej, podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 2 h
Całkowity czas: 14 h 15 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book