Stopień trudności: łatwy
Najlepszy piernik na święta?
To ten długo dojrzewający piernik Staropolski 🥰🤩
Jeśli go spróbujesz, to będziesz wracać do niego co roku ❤
Ciasto na piernik nastaw najpóźniej z końcem listopada, ale im szybciej, tym lepiej. Piernik dzięki temu nabierze wyjątkowego smaku.
Piernik będziemy piec ok. 15.12, pamiętaj zaglądać na stories tam będę informować o wszystkim na bieżąco.
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 500 g miodu prawdziwego
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki
- 3 jajka
- 25 g sody oczyszczonej
- 120 g mleka
- 50 g przyprawy do piernika (przepis w rolkach)
- 15 g kakao
- szczypta soli
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier rozpuszczam w garnku, uważam, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Następnie studzę. W mleku rozpuszczam sodę i sól, jaką lekko roztrzepuję. Do miski przesiewam mąkę, dodaję przyprawę do piernika i kakao, dokładnie mieszam. Do mąki dodaję ostudzony miód, mleko i jajka. Całość mieszam na gładkie i jednolite gęste ciasto. Przykrywam je folią spożywczą, w której za pomocą wykałaczki robię dziurki i przykrywam ścierką. Przechowuję w chłodnym miejscu (piwnica, strych lodówka). Ciasto powinno dojrzewać 3-5 tygodni.
Moje ciasto będę piekła ok. 15.12. Proces pieczenia opisuje TU.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 6 tyg
Całkowity czas: 6 tyg. 15 min
Ilość porcji: 4 blaty