Ciasto na piernik staropolski

Stopień trudności: łatwy

Najlepszy piernik na święta?
To ten długo dojrzewający piernik Staropolski 🥰🤩
Jeśli go spróbujesz, to będziesz wracać do niego co roku ❤

Ciasto na piernik nastaw najpóźniej z końcem listopada, ale im szybciej, tym lepiej. Piernik dzięki temu nabierze wyjątkowego smaku.
Piernik będziemy piec ok. 15.12, pamiętaj zaglądać na stories tam będę informować o wszystkim na bieżąco.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 500 g miodu prawdziwego
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 25 g sody oczyszczonej
  • 120 g mleka
  • 50 g przyprawy do piernika (przepis w rolkach)
  • 15 g kakao
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Miód, masło i cukier rozpuszczam w garnku, uważam, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Następnie studzę. W mleku rozpuszczam sodę i sól, jaką lekko roztrzepuję. Do miski przesiewam mąkę, dodaję przyprawę do piernika i kakao, dokładnie mieszam. Do mąki dodaję ostudzony miód, mleko i jajka. Całość mieszam na gładkie i jednolite gęste ciasto. Przykrywam je folią spożywczą, w której za pomocą wykałaczki robię dziurki i przykrywam ścierką. Przechowuję w chłodnym miejscu (piwnica, strych lodówka). Ciasto powinno dojrzewać 3-5 tygodni.

Moje ciasto będę piekła ok. 15.12. Proces pieczenia opisuje TU.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 6 tyg
Całkowity czas: 6 tyg. 15 min
Ilość porcji: 4 blaty

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book