Szarlotka z połówek jabłek

Stopień trudności: łatwy

Jesienią mamy do wyboru najsmaczniejsze jabłka, warto to wykorzystać i przygotować pyszną szarlotkę, która zachwyci nie tylko wyglądem, ale też smakiem.  Kruche ciasto i miękkie soczyste jabłka, to dla mnie połączenie idealne. Spróbujesz?

Pamiętaj, że na blogu znajdziesz też przepis na obłędną szarlotkę kajmakową. Jeśli jesteś ciekawa przepisu- kliknij TU.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia/ ekstrakt waniliowy
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g śmietany 18%/ jogurtu
  • cynamon
  • 4-5 jabłek

 

Przygotowanie:

W misce łącze mąkę, zimne masło, jajko, proszek do pieczenia, wanilię, cukier puder i śmietanę. Ciasto wstępnie łączę za pomocą miksera, gdy z ciasta powstanie mokry piasek, wtedy zagniatam ręcznie gładkie i jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto dzielę na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą.  Większą część ciasta zawijam w folię, spłaszczam i schładzam w lodówce. Mniejszą część rozwałkowuję między arkuszami papieru do pieczenia, na szerokość blaszki. Ja użyłam blaszki 28 x 23 cm. Z ciasta zdejmuję górny papier do pieczenia i razem z dolnym papierem ciasto przekładam do blaszki i dokładnie wypełniam dno. Następnie obieram jabłka, przekrawam je na pół i wydrążam środek. Jabłka układam na spodzie, kładę je grzbietem do góry. Następnie jabłka obficie posypuję cukrem pudrem. Jeśli Twoje jabłka są kwaśne, możesz posypać je niewielką ilością cukru. Schłodzone ciasto rozwałkowuję między arkuszami papieru do pieczenia, na szerokość blaszki. Z ciasta zdejmuję górny papier do pieczenia i za pomocą dolnego papieru podnoszę rozwałkowane ciasto i układam je na jabłkach. Ciasta nie dociskam do jabłek, wypełniam nim tylko blaszkę. Ciasto pod wpływem temperatury pięknie przykryje jabłka. Przed pieczeniem ciasto nakłuwam widelcem, na wysokości każdego jabłka. Ciasto piekę w 180°C przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawiam na 10 minut do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Kroję po całkowitym wystudzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 5 min
Ilość porcji: 9 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book