Stopień trudności: średni
Idealnie krucha szarlotka z uwielbianym chyba przez wszystkich kajmakiem.
Pyszne kwaskowe jabłka, kruche ciasto i słodki kajmak, może być lepiej?
Jeśli chcecie, możecie również ubić białka wyłożyć je na jabłka i dopiero wtedy przykryć całość kruchym ciastem.
Zapraszam Was po przepis na najlepszą szarlotkę z kajmakiem:
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g masła
- 100 g erytrytolu
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Jabłka z kajmakiem:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- Cynamon
- 2 cm świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 200 g kajmaku
Przygotowanie:
Zimne masło kroję w mniejszą kostkę. Wszystkie składniki na ciasto zagniatam ze sobą. Ciasto dzielę na dwie części większą i mniejszą, zawijam je w folię spożywczą, spłaszczam i schładzam w lodówce. W międzyczasie przygotowuję jabłka. Obieram je, kroję w większą kostkę, skrapiam sokiem z połowy cytryny. Jabłka obsmażam na patelni, dodając cynamon i starty imbir, aby straciły surowość, ale się nie rozpadły. Do gotowych lekko ostudzonych jabłek dodaję kajmak i dokładnie mieszam. Pozostawiam na 15 min, aż masa przestygnie. W czasie gdy jabłka stygną, wykładam formę większą częścią ciasta, ja wyłożyłam również boki, nakłuwam spód widelcem i wykładam na nie jabłka. Na wierzch jabłek ścieram lub kruszę pozostałe ciasto kruche. Piekę w 180 stopniach przez 1 h, grzanie góra-dół.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 1 h 35 min
Ilość porcji: 8 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy