Szarlotka z kajmakiem

Stopień trudności: średni

Idealnie krucha szarlotka z uwielbianym chyba przez wszystkich kajmakiem.
Pyszne kwaskowe jabłka, kruche ciasto i słodki kajmak, może być lepiej?
Jeśli chcecie, możecie również ubić białka wyłożyć je na jabłka i dopiero wtedy przykryć całość kruchym ciastem.
Zapraszam Was po przepis na najlepszą szarlotkę z kajmakiem:
 

Składniki:

Kruche ciasto:

  •  200 g masła
  •  100 g erytrytolu
  •  300 g mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 żółtka

Jabłka z kajmakiem:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • Cynamon
  • 2 cm świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 200 g kajmaku

 

Przygotowanie:

Zimne masło kroję w mniejszą kostkę. Wszystkie składniki na ciasto zagniatam ze sobą. Ciasto dzielę na dwie części większą i mniejszą, zawijam je w folię spożywczą, spłaszczam i schładzam w lodówce. W międzyczasie przygotowuję jabłka. Obieram je, kroję w większą kostkę, skrapiam sokiem z połowy cytryny. Jabłka obsmażam na patelni, dodając cynamon i starty imbir, aby straciły surowość, ale się nie rozpadły. Do gotowych lekko ostudzonych jabłek dodaję kajmak i dokładnie mieszam. Pozostawiam na 15 min, aż masa przestygnie. W czasie gdy jabłka stygną, wykładam formę większą częścią ciasta, ja wyłożyłam również boki, nakłuwam spód widelcem i wykładam na nie jabłka. Na wierzch jabłek ścieram lub kruszę pozostałe ciasto kruche. Piekę w 180 stopniach przez 1 h, grzanie góra-dół.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Czas oczekiwania: 15 min
Całkowity czas: 1 h 35 min
Ilość porcji: 8 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media