Stopień trudności: łatwy
Pełen smaku, aromatyczny bulion azjatycki. Głęboki smak umami podbija jego wartości smakowe.
Aby nadać bulionowi azjatyckiemu jeszcze więcej smaku, dodajcie do finalnej zupy ulubione dodatki.
Zapraszam po przepis na najlepszy bulion azjatycki:
Składniki:
Bulion:
- 1 marchewka
- 1 cebula szalotka
- kawałek pora
- 3 plastry imbiru
- 1 trawa cytrynowa (2 łyżeczki suszonej)
- 1 papryczka chilli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka erytrytolu/ cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pół pęczka kolendry/pietruszki
- 1,5 l wody
- 1,5 łyżki soku z limonki/cytryny
- 2 grzyby shitake (ja nie miałam)
- sól
Dodatki:
- makaron ryżowy
- limonka/ cytryna
- kapusta pak choi
- sezam
- groszek cukrowy
- grzybki shimeji
Przygotowanie:
Marchewkę kroję w mniejsze kawałki. Do zimnej wody dodaję wszystkie warzywa i przyprawy. Gotuję na małym ogniu przez ok. 40 min.
Gotowy bulion przecedzam.
Makaron ryżowy gotuję w oddzielnym garnku. Dodatki do zupy obgotowuję przez 2 min w gotującym się, odcedzonym bulionie. Wykładam na talerz, posypuję całość prażonym sezamem i skrapiam sokiem z limonki.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 2 porcje