Bulion azjatycki | Zupa azjatycka

Stopień trudności: łatwy

Pełen smaku, aromatyczny bulion azjatycki. Głęboki smak umami podbija jego wartości smakowe.

Aby nadać bulionowi azjatyckiemu jeszcze więcej smaku, dodajcie do finalnej zupy ulubione dodatki.

Zapraszam po przepis na najlepszy bulion azjatycki:

 

Składniki:

Bulion:

  •  1 marchewka
  •  1 cebula szalotka
  •  kawałek pora
  •  3 plastry imbiru
  •  1 trawa cytrynowa (2 łyżeczki suszonej)
  •  1 papryczka chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka erytrytolu/ cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pół pęczka kolendry/pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżki soku z limonki/cytryny
  • 2 grzyby shitake (ja nie miałam)
  • sól

Dodatki:

  • makaron ryżowy
  • limonka/ cytryna
  • kapusta pak choi
  • sezam
  • groszek cukrowy
  • grzybki shimeji

 

Przygotowanie:

Marchewkę kroję w mniejsze kawałki. Do zimnej wody dodaję wszystkie warzywa i przyprawy. Gotuję na małym ogniu przez ok. 40 min.

Gotowy bulion przecedzam.

Makaron ryżowy gotuję w oddzielnym garnku. Dodatki do zupy obgotowuję przez 2 min w gotującym się, odcedzonym bulionie. Wykładam na talerz, posypuję całość prażonym sezamem i skrapiam sokiem z limonki. 

 

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 40 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book