Dżem z rabarbaru i marakuji

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was przepis na cudowny dżem z rabarbaru i marakui Jest przepyszny! Gwarantuję!

Taki dżem nada się jako nadzienie bułek, rogalików i wszelkich innych słodyczy. Smak ma wyjątkowy i zachwycający. Kto z Was ma ochotę spróbować?

 

Składniki:

  •  800 g rabarbaru
  •  200 g marakui
  •  1 op. cukru żelującego

 

Przygotowanie:

Rabarbar i miąższ marakui z grubsza blenduję. Rabarbar będzie ciężko się blendował. Następnie gotuję całość ok. 5 min, aż rabarbar puści wodę i ponownie całość blenduję. Do gotującej się masy wsypuję cukier, zagotowuję ponownie i gotuję przez 3 min, cały czas mieszając. Gotowy gorący dżem przekładam do słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem, pozostawiam tak do ostygnięcia. Gotowy przechowuję w ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji:  4 słoiczki

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media