Dżem z rabarbaru i marakuji

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Was przepis na cudowny dżem z rabarbaru i marakui Jest przepyszny! Gwarantuję!

Taki dżem nada się jako nadzienie bułek, rogalików i wszelkich innych słodyczy. Smak ma wyjątkowy i zachwycający. Kto z Was ma ochotę spróbować?

 

Składniki:

  •  800 g rabarbaru
  •  200 g marakui
  •  1 op. cukru żelującego

 

Przygotowanie:

Rabarbar i miąższ marakui z grubsza blenduję. Rabarbar będzie ciężko się blendował. Następnie gotuję całość ok. 5 min, aż rabarbar puści wodę i ponownie całość blenduję. Do gotującej się masy wsypuję cukier, zagotowuję ponownie i gotuję przez 3 min, cały czas mieszając. Gotowy gorący dżem przekładam do słoików, zakręcam i odwracam do góry dnem, pozostawiam tak do ostygnięcia. Gotowy przechowuję w ciemnym miejscu. Po otwarciu przechowuję w lodówce.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji:  4 słoiczki

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book