Makaron z cukinią i pomidorkami

Stopień trudności: łatwy

Wiem, że kochacie makarony, więc zapraszam Was na pyszny przepis.

W prosty sposób przygotowałam lekki obiad, tak naprawdę ratując przed wyrzuceniem mocno dojrzałą cukinię i pomidorki koktajlowe.

Co powiecie na taką propozycję?

 

Składniki:

  •  1 cukinia
  •  15-20 pomidorków koktajlowych
  •  1 opakowanie sera mozzarella
  •  400 g makaronu
  •  4 ząbki czosnku
  •  1 łyżeczka masła
  •  Sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, pomidorki przekrawam na pół, mozzarelle ścieram na tarce lub kroję w kostkę. Na rozgrzane masło dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażam. Dodaję pomidorki i cukinię, doprawiam do smaku, mieszam i podsmażam aż warzywa paszczą wodę. Na końcu dodaje mozzarellę i mieszam, jak ser zacznie się rozpuszczać, dodaje ugotowany makaron. Całość mieszam i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book