Stopień trudności: średni
Pyszna, puszysta i delikatna babka marmurkowa. Wilgotne ciasto rozpływa się w ustach.
Przygotowanie to tylko kilkanaście minut, a resztę robi za Ciebie piekarnik 🙂
Składniki:
- 200 g masła
- 240 g mąki
- 100 g erytrytolu
- wanilia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- bułka tarta
- płatki migdałów
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i płatkami migdałów. Masło rozpuszczam. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, stopniowo dodając erytrytol. Gdy białka będą ubite, dodaję do nich żółtko, skórkę z cytryny, masło- całość mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Mieszam do połączenia składników. Masę dzielę na pół, jedną część przelewam do formy na babkę. Do drugiej połowy dodaję mleko i kakao, mieszam i przelewam do formy. Za pomocą noża robię “esy-floresy” łącząc ciasto ze sobą. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra- dół przez 1 h minut. Sprawdzam patyczkiem, czy babka dobrze się upiekła, jeśli patyczek jest suchy, to babka jest gotowa. Możesz polać ją lukrem.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 20 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy