Stopień trudności: średni

Pyszna, puszysta i delikatna babka marmurkowa. Wilgotne ciasto rozpływa się w ustach.

Przygotowanie to tylko kilkanaście minut, a resztę robi za Ciebie piekarnik 🙂 

 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 240 g mąki
  • 100 g erytrytolu
  • wanilia
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • bułka tarta
  • płatki migdałów

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i płatkami migdałów. Masło rozpuszczam. Białka oddzielam od żółtek i ubijam je na sztywną pianę, stopniowo dodając erytrytol. Gdy białka będą ubite, dodaję do nich żółtko, skórkę z cytryny, masło- całość mieszam. Następnie dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Mieszam do połączenia składników. Masę dzielę na pół, jedną część przelewam do formy na babkę. Do drugiej połowy dodaję mleko i kakao, mieszam i przelewam do formy. Za pomocą noża robię “esy-floresy” łącząc ciasto ze sobą. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra- dół przez 1 h minut. Sprawdzam patyczkiem, czy babka dobrze się upiekła, jeśli patyczek jest suchy, to babka jest gotowa. Możesz polać ją lukrem.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 h
Całkowity czas: 1 h 20 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book