Kisiel z truskawkami

Stopień trudności: łatwy

Idąc z duchem zero waste wykorzystałam wodę z namaczania daktyli do przyrządzenia pysznego i lekkiego deseru.

Domowy kisiel z kawałkami owoców spełni każdą słodką zachciankę.

 

Składniki:

  •  100 g truskawek
  •  220 ml wody z namaczania daktyli
  •  100 ml wody
  •  15 g erytrytolu
  •  20 g mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Truskawki drobno kroję. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w wodzie. Wodę z gotowania daktyli zagotowuję razem z erytrytolem. Do wrzącej wody dolewam mieszankę mąki ziemniaczanej z wodą i cały czas mieszam, aż kisiel zgęstnieje. Gdy kisiel będzie gotowe, mieszam go z drobno pokrojonymi truskawkami i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 5 min
Całkowity czas: 10 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book