Pizza na cienkim cieście

Stopień trudności: trudny

Kochani przygotowałam dla Was pyszne ciasto na pizzę, niezwykle cienkie i chrupiące. Mimo że jest bardzo cieniutkie, utrzyma nawet dużą ilość składników.

Przygotowanie go wymaga mało czasu, jednak bardzo kluczowy jest czas wyrastania, bo to aż 24 h. Próbowałam skrócić ten czas jednak pizza jest o wiele smaczniejsza gdy wyrasta dłużej. Temperatura, w której wyrasta ciasto, jest również bardzo ważna, ciasto musi wyrastać w temperaturze pokojowej, więc warto na czas wyrastania wstawić ciasto do zimnego piekarnika, aby miało stałą temperaturę.

Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Musimy uzbroić się w cierpliwość 🙂

Ale uwierzcie mi warto!

 

Składniki:

  • 400 g mąki (u mnie typ 00)
  • 200 ml wody
  • 5 g drożdży świeżych / 2 g drożdży suszonych
  • 10 g soli
  • 2 łyżeczki oliwy

 

Przygotowanie:

Na początku przygotowuję rozczyn. Do drożdży dodaję trochę letniej wodę, 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam pod przykryciem na kilka minut. Do  pozostałej mąki dodaję sól, oliwę, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, słabszy mikser może nie dać rady, więc wtedy przechodzę do ręcznego wyrabiania. Ciasto wyrabiam co najmniej kilka minut, wszystko ładne się połączy, ciasto będzie gładkie i jednolite. Gdy ciasto będzie wyrobione, przekładam je do miski, przykrywam szczelnie folią spożywczą i wstawiam do zimnego piekarnika, aby wyrastało w stałej temperaturze bez przewiewów. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 24 h. Po tym czasie ponownie zagniatam ciasto i dzielę je na 3 części, blat podsypuję mąką i powoli rozciągam ciasto na cienki placek. Jeśli w jakimś miejscu ciasto się rozerwie, nie przejmuję się tym, tylko lekko je sklejam. Ciasto jest bardzo plastyczne i łatwe w obróbce. Gotowy placek przekładam na papier do pieczenia, będzie wtedy łatwiej włożyć pizze do piekarnika. Na pizze wykładam sos i dodatki. Ja do pieczenia używam kamienia do pizzy, który rozgrzewam w najwyższej temperaturze piekarnika. Spokojnie można użyć blachy, którą również rozgrzewam razem z piekarnikiem na najniższej półce piekarnika. Przekładam pizzę na blachę i piekę maksymalnie 10-12 min, przez szybę piekarnika patrzę, jak szybko rumieni się pizza. Gotową wyjmuję z piekarnika i podaję. 

 

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 12 min
Czas oczekiwania: 24 h
Całkowity czas: 24 h 27 min
Ilość porcji: 3 szt

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book