Stopień trudności: łatwy
Przygotowałam dla Was kolejną pyszną propozycję słodkich placuszków z wykorzystaniem dyni. Placuszki są niezwykle delikatne i miękkie. Idealne do lunchboxa.
Możecie je podać z ulubionymi dodatkami.
Ja swoje placuszki smażę na patelni, która nazywa się dołkownica. Dzięki temu placki mają idealny kształt.
Składniki:
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g puree z pieczonej dyni
- 2 jajka
- 20 g erytrytolu
- 50 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Łącze ze sobą mokre składniki i mieszam na jednolitą masę. Do mokrych składników dodaję składniki suche i dokładnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię spryskaną olejem, wykładam małą porcję ciasta i smażę na średnim ogniu. Gdy ciasto zacznie się ścinać z góry, wtedy za pomocą szpatułki przewracam placki na drugą stronę i dosmażam. Placuszki są bardzo delikatne i miękkie.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy