Stopień trudności: łatwy

Przygotowałam dla Was kolejną pyszną propozycję słodkich placuszków z wykorzystaniem dyni. Placuszki są niezwykle delikatne i miękkie. Idealne do lunchboxa.
Możecie je podać z ulubionymi dodatkami.

Ja swoje placuszki smażę na patelni, która nazywa się dołkownica. Dzięki temu placki mają idealny kształt.

 

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g puree z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 20 g erytrytolu
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Łącze ze sobą mokre składniki i mieszam na jednolitą masę. Do mokrych składników dodaję składniki suche i dokładnie mieszam. Na rozgrzaną patelnię spryskaną olejem, wykładam małą porcję ciasta i smażę na średnim ogniu. Gdy ciasto zacznie się ścinać z góry, wtedy za pomocą szpatułki przewracam placki na drugą stronę i dosmażam. Placuszki są bardzo delikatne i miękkie.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 12 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book