Grzanki z figą i serem camembert

Stopień trudności: łatwy

W krótkim sezonie na figi warto wykorzystać go w pełni. Zawsze w tym czasie przygotowuję moje ulubione grzanki z figami. Do moich ukochanych grzanek wykorzystałam tym razem niełuskane nasiona konopi, zamiast orzechów i to był o wiele lepszy wybór. Te nasiona to wielkie odkrycie, są pełne orzechowego smaku, dodatkowo są o wiele bardziej chrupiące niż klasyczne orzechy.

Do przyrządzenia tych grzanek wystarczy kilka składników, a Wasze kubki smakowe oszaleją- obiecuję 🙂

 

Składniki:

  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 figa
  • 10 g miodu
  • 30 g sera camembert
  • Nasiona konopi/ orzechy włoskie

Przygotowanie:

Chleb testuję na suchej patelni, na wierzch wykładam plastry camemberta i plastry fig, całość skrapiam miodem i posypuję uprażonymi na suchej patelni nasionami konopi.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 3 min
Całkowity czas: 8 min
Ilość porcji: 1 porcja

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media