Grzanki z figą i serem camembert

Stopień trudności: łatwy

W krótkim sezonie na figi warto wykorzystać go w pełni. Zawsze w tym czasie przygotowuję moje ulubione grzanki z figami. Do moich ukochanych grzanek wykorzystałam tym razem niełuskane nasiona konopi, zamiast orzechów i to był o wiele lepszy wybór. Te nasiona to wielkie odkrycie, są pełne orzechowego smaku, dodatkowo są o wiele bardziej chrupiące niż klasyczne orzechy.

Do przyrządzenia tych grzanek wystarczy kilka składników, a Wasze kubki smakowe oszaleją- obiecuję 🙂

 

Składniki:

  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 figa
  • 10 g miodu
  • 30 g sera camembert
  • Nasiona konopi/ orzechy włoskie

Przygotowanie:

Chleb testuję na suchej patelni, na wierzch wykładam plastry camemberta i plastry fig, całość skrapiam miodem i posypuję uprażonymi na suchej patelni nasionami konopi.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 3 min
Całkowity czas: 8 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book