Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

Stopień trudności: średni

Niezwykle chrupiące z zewnątrz oraz kremowe i miękkie w środku kotlety ziemniaczane. Idealne do wykorzystania resztek z obiadu.

Kotlety ziemniaczane zyskały swoją kremowość dzięki dodaniu do nich delikatnej mozzarelli. Sprawdzą się cudownie jako posiłek oraz imprezowe przekąski- podane z sosem.

Wiem, że niezwykle lubisz takie kotlety- koniecznie daj znać, jak Ci smakowało.

 

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 80 g cebuli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 80 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 30 g mąki
  • 30 g bułki tartej

Przygotowanie:

Do wykonania placków wykorzystałam ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Mozzarellę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodaję cebulę, mozzarellę, jajko i mąkę- całość zagniatam na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażam po kilka minut z każdej strony- uważam przy przewracaniu, bo przez rozpuszczony ser kotlety są niezwykle delikatne.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book