Stopień trudności: średni
Niezwykle chrupiące z zewnątrz oraz kremowe i miękkie w środku kotlety ziemniaczane. Idealne do wykorzystania resztek z obiadu.
Kotlety ziemniaczane zyskały swoją kremowość dzięki dodaniu do nich delikatnej mozzarelli. Sprawdzą się cudownie jako posiłek oraz imprezowe przekąski- podane z sosem.
Wiem, że niezwykle lubisz takie kotlety- koniecznie daj znać, jak Ci smakowało.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 80 g cebuli
- 1 łyżeczka oleju
- 80 g mozzarelli
- 1 jajko
- 30 g mąki
- 30 g bułki tartej
Przygotowanie:
Do wykonania placków wykorzystałam ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na oleju, aż się zeszkli. Mozzarellę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodaję cebulę, mozzarellę, jajko i mąkę- całość zagniatam na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę na patelni z rozgrzanym olejem. Obsmażam po kilka minut z każdej strony- uważam przy przewracaniu, bo przez rozpuszczony ser kotlety są niezwykle delikatne.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 20 min
Ilość porcji: 6 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy