Stopień trudności: łatwy

Bardzo lubię jeść jajka na śniadanie, jest to niezwykle szybka propozycja, pełna smaku.

Tym razem jajka pojawiają się u mnie w postaci omletu z łososiem wędzonym i serem, czy nie wygląda on cudownie?

Pyszne i pożywne śniadanie, które zaspokoi głód na długo. Zapraszam na przepis.

 

Składniki:

  • 20 g pora
  • 60 g pomidorków koktajlowych
  • 20 g sera pleśniowego blue
  • 50 g łososia wędzonego na gorąco
  • 2 jajka
  • Sól, tymianek, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle podsmażam drobno pokrojonego pora, gdy się zeszkli, dodaję pomidorki- chwilę podgrzewam. W międzyczasie roztrzepuję jajka z odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Jajka wylewam na pomidorki, z grubsza mieszam, na wierzch wykładam kawałki łososia i sera. Smażę na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 1 porcja

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book