Mazurek cytrynowy z mascarpone

Stopień trudności: średni

Święta coraz bliżej więc mam dla Was cudowny i odświeżający mazurek, który przygotowałam z wykorzystaniem serka mascarpone.

Słodkie, kruche ciasto, kwaskawy krem, jest dla mnie połączeniem idealnym.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g erytrytolu
  • 2 żółtka
  • 20 g jogurtu naturalnego

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g śmietanki 30%
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 40 g cukru pudru
  • 10 g prażonych płatków migdałów 

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Następnie formę do tarty wykładam równo ciastem (możesz wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć na formę do tarty). Spód schładzam w zamrażalniku, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, gdy się nagrzeje, piekę spód przez 20-25 minut. Pozostawiam do ostygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem. Schodzone mascarpone, śmietankę ubijam razem z sokiem z cytryny i otartą skórką, na sztywny krem.  Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na spód. Gotowy mazurek schładzam, brzegi ozdabiam prażonymi migdałami i podaję.

 

———

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book