Stopień trudności: średni
Święta coraz bliżej więc mam dla Was cudowny i odświeżający mazurek, który przygotowałam z wykorzystaniem serka mascarpone.
Słodkie, kruche ciasto, kwaskawy krem, jest dla mnie połączeniem idealnym.
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki
- 100 g masła
- 50 g erytrytolu
- 2 żółtka
- 20 g jogurtu naturalnego
Krem:
- 500 g mascarpone
- 100 g śmietanki 30%
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 40 g cukru pudru
- 10 g prażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Następnie formę do tarty wykładam równo ciastem (możesz wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć na formę do tarty). Spód schładzam w zamrażalniku, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, gdy się nagrzeje, piekę spód przez 20-25 minut. Pozostawiam do ostygnięcia. W tym czasie przygotowuję krem. Schodzone mascarpone, śmietankę ubijam razem z sokiem z cytryny i otartą skórką, na sztywny krem. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na spód. Gotowy mazurek schładzam, brzegi ozdabiam prażonymi migdałami i podaję.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 20 min
Czas oczekiwania: 30 min
Całkowity czas: 1 h 10 min