Sernik bananowy

Stopień trudności: średni

Kremowy delikatny sernik o nietypowym smaku. Do jego przygotowania wykorzystałam dojrzałe banany, z których chciałam przygotować coś innego niż chlebek bananowy.

 

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego. 

Składniki:

Masa:

700 g twarogu sernikowego

40 g masła

2 jajka

70 g erytrytolu/cukru

15 ml soku z cytryny

400 g dojrzałych bananów

Spód:

40 g rozpuszczonego masła

100 g herbatników

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do blendera przekładam twaróg, banany, sok z cytryny, jajka i erytrytol. Całość blenduję na jednolita masę. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół, przez 50 min. Sernik studzę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie schładzam w lodówce i podaję. 

———

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 50 min

Całkowity czas: 1 h 10 min

Oceń wpis

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media