Stopień trudności: średni
Kremowy delikatny sernik o nietypowym smaku. Do jego przygotowania wykorzystałam dojrzałe banany, z których chciałam przygotować coś innego niż chlebek bananowy.
Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego.
Składniki:
Masa:
700 g twarogu sernikowego
40 g masła
2 jajka
70 g erytrytolu/cukru
15 ml soku z cytryny
400 g dojrzałych bananów
Spód:
40 g rozpuszczonego masła
100 g herbatników
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do blendera przekładam twaróg, banany, sok z cytryny, jajka i erytrytol. Całość blenduję na jednolita masę. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół, przez 50 min. Sernik studzę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie schładzam w lodówce i podaję.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min