Sernik bananowy

Stopień trudności: średni

Kremowy delikatny sernik o nietypowym smaku. Do jego przygotowania wykorzystałam dojrzałe banany, z których chciałam przygotować coś innego niż chlebek bananowy.

 

Sernik cudownie sprawdzi się na świątecznym stole, zachwycisz jego smakiem każdego. 

Składniki:

Masa:

700 g twarogu sernikowego

40 g masła

2 jajka

70 g erytrytolu/cukru

15 ml soku z cytryny

400 g dojrzałych bananów

Spód:

40 g rozpuszczonego masła

100 g herbatników

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam tortownicy 18 cm. Na początku przygotowuję spód. Za pomocą blendera kruszę herbatniki, do rozdrobnionych ciastek dodaję rozpuszczone masło. Tak przygotowane składniki przekładam do tortownicy i formuję spód dociskając ciastka, tworząc równy cienki spód. Spód podpiekam 10 min, w 180 stopniach, grzanie góra-dół. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do blendera przekładam twaróg, banany, sok z cytryny, jajka i erytrytol. Całość blenduję na jednolita masę. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Piekę w 180 stopniach, grzanie góra-dół, przez 50 min. Sernik studzę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie schładzam w lodówce i podaję. 

———

Czas przygotowania: 20 min

Czas pieczenia: 50 min

Całkowity czas: 1 h 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book