Pasztet drobiowy

Stopień trudności: średni

Taki pasztet przygotowuję w przypadku gdy nie mam pomysłu na wykorzystanie resztek z rosołu. Pasztet jest delikatny, pięknie rozsmarowuje się na pieczywie.
Idealnie sprawdzi się na święta i każdą inną okazję.
Może spróbujesz? 

 

Składniki:

  • 200 g korzenia pietruszki
  • 400 g marchewki
  • 1300 g mięsa z kurczaka
  • 3 jajka
  • 40 g masła
  • 200 g cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 ml bulionu
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Cebulę z grubsza kroję i podsmażam na maśle, aż straci surowość i się zeszkli. Mięso oddzielam od kości i skóry. Do pasztetu używam samo mięso. Wszystkie składniki blenduję na jednolitą masę. Większą  wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej masę. Piekę w 180 stopniach przez ok. 1,5 h. Gotowy schładzam. Po dokładnym schłodzeniu podaję.

 

———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media