Stopień trudności: średni
Taki pasztet przygotowuję w przypadku gdy nie mam pomysłu na wykorzystanie resztek z rosołu. Pasztet jest delikatny, pięknie rozsmarowuje się na pieczywie.
Idealnie sprawdzi się na święta i każdą inną okazję.
Może spróbujesz?
Składniki:
- 200 g korzenia pietruszki
- 400 g marchewki
- 1300 g mięsa z kurczaka
- 3 jajka
- 40 g masła
- 200 g cebuli
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100 ml bulionu
- 40 g mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę z grubsza kroję i podsmażam na maśle, aż straci surowość i się zeszkli. Mięso oddzielam od kości i skóry. Do pasztetu używam samo mięso. Wszystkie składniki blenduję na jednolitą masę. Większą wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej masę. Piekę w 180 stopniach przez ok. 1,5 h. Gotowy schładzam. Po dokładnym schłodzeniu podaję.
———
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Całkowity czas: 1 h 10 min
Ilość porcji: 12 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1
Brak głosów! Bądź pierwszy