Stopień trudności: łatwy
Prosty domowy przepis na zakwas na żurek. Przygotujesz go samodzielnie z kilku składników.
Składniki:
- 500 ml wody
- 6 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
Przygotowanie:
Wodę wlewam do dużego czystego słoika. Do wody dodaję mąkę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i przykrywam gazą i obwiązuję gumką recepturką. Nie zakręcaj słoika. Słoik stawiam w ciemnym, nieprzewiewnym miejscu- u mnie jest to szafka kuchenna. Raz dziennie mieszam zakwas za pomocą drewnianej łyżki. Robię tak przez 6-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzam i wyjmuję ziele, liście i czosnek, przelewam go do słoika, szczelnie zamykam i przechowuję do 2 tygodni w lodówce.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 7 dni
Całkowity czas: 7 dni 10 min
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy