Stopień trudności: łatwy

Prosty domowy przepis na zakwas na żurek. Przygotujesz go samodzielnie z kilku składników. 

 

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000

 

Przygotowanie:

Wodę wlewam do dużego czystego słoika. Do wody dodaję mąkę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i przykrywam gazą i obwiązuję gumką recepturką. Nie zakręcaj słoika. Słoik stawiam w ciemnym, nieprzewiewnym miejscu- u mnie jest to szafka kuchenna. Raz dziennie mieszam zakwas za pomocą drewnianej łyżki. Robię tak przez 6-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzam i wyjmuję ziele, liście i czosnek, przelewam go do słoika, szczelnie zamykam i przechowuję do 2 tygodni w lodówce. 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 7 dni
Całkowity czas: 7 dni 10 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book