Zakwas na żurek

Stopień trudności: łatwy

Prosty domowy przepis na zakwas na żurek. Przygotujesz go samodzielnie z kilku składników. 

 

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000

 

Przygotowanie:

Wodę wlewam do dużego czystego słoika. Do wody dodaję mąkę, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość mieszam i przykrywam gazą i obwiązuję gumką recepturką. Nie zakręcaj słoika. Słoik stawiam w ciemnym, nieprzewiewnym miejscu- u mnie jest to szafka kuchenna. Raz dziennie mieszam zakwas za pomocą drewnianej łyżki. Robię tak przez 6-7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzam i wyjmuję ziele, liście i czosnek, przelewam go do słoika, szczelnie zamykam i przechowuję do 2 tygodni w lodówce. 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 7 dni
Całkowity czas: 7 dni 10 min

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media