Stopień trudności: łatwy
Przepyszny makaron ze szparagami, cukinią i boczkiem, idealny na obiad i kolację.
Świetny smak i wykorzystanie sezonowych szparagów. Jeden ze smaczniejszych makaronów ze szparagami.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 200 g boczku
- 100 g cukinii
- 150 ml śmietanki 30%
- 400 g makaronu
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroję w paski i podsmażam, aby był chrupiący, odsączam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się tłuszczu. Ze szparagów odcinam główki, pozostałą część szparaga kroję za pomocą obieraczki w cienkie paski. Cukinię również kroję w cienkie paski za pomocą obieraczki. Gotowy boczek przekładam na rozgrzaną patelnię, dodaje pocięte szparagi i cukinię lekko podsmażam, aby straciły surowość. Dodaje główki szparagów i śmietankę, mieszam, aż lekko się zredukuje. Makaron łączę z sosem.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje