Makaron ze szparagami

Stopień trudności: łatwy

Przepyszny makaron ze szparagami, cukinią i boczkiem, idealny na obiad i kolację.

Świetny smak i wykorzystanie sezonowych szparagów. Jeden ze smaczniejszych makaronów ze szparagami.

 

Składniki:

  •  1 pęczek szparagów
  •  200 g boczku
  •  100 g cukinii
  •  150 ml śmietanki 30%
  •  400 g makaronu
  •  Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroję w paski i podsmażam, aby był chrupiący, odsączam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się tłuszczu. Ze szparagów odcinam główki, pozostałą część szparaga kroję za pomocą obieraczki w cienkie paski. Cukinię również kroję w cienkie paski za pomocą obieraczki. Gotowy boczek przekładam na rozgrzaną patelnię, dodaje pocięte szparagi i cukinię lekko podsmażam, aby straciły surowość. Dodaje główki szparagów i śmietankę, mieszam, aż lekko się zredukuje. Makaron łączę z sosem.

  

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media