Stopień trudności: łatwy

Przepyszny makaron ze szparagami, cukinią i boczkiem, idealny na obiad i kolację.

Świetny smak i wykorzystanie sezonowych szparagów. Jeden ze smaczniejszych makaronów ze szparagami.

 

Składniki:

  •  1 pęczek szparagów
  •  200 g boczku
  •  100 g cukinii
  •  150 ml śmietanki 30%
  •  400 g makaronu
  •  Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek kroję w paski i podsmażam, aby był chrupiący, odsączam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się tłuszczu. Ze szparagów odcinam główki, pozostałą część szparaga kroję za pomocą obieraczki w cienkie paski. Cukinię również kroję w cienkie paski za pomocą obieraczki. Gotowy boczek przekładam na rozgrzaną patelnię, dodaje pocięte szparagi i cukinię lekko podsmażam, aby straciły surowość. Dodaje główki szparagów i śmietankę, mieszam, aż lekko się zredukuje. Makaron łączę z sosem.

  

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 25 min
Ilość porcji: 4 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book