Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce

Stopień trudności: średni

Kochani! Kto z Was korzysta z sezonu szparagowego?
Ja nie mogę się nacieszyć, uwielbiam szparagi w każdym wydaniu.
Zapraszam Was teraz po przepis na grillowane szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce.

Pysznie, wiosennie i sezonowo.
Które szparagi lubicie bardziej? Białe czy zielone?

 

Składniki:

  •  1 pęczek szparagów
  •  150 g boczku w plastrach
  •  3 jajka
  •  Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wykorzystałam u siebie grill elektryczny, ale możecie wykorzystać zwykłą patelnię.
Umyte i przygotowane (obłamane zbutwiałe końcówki) szparagi obwijam plastrami boczku i wykładam na rozgrzanego grilla. Grilluję kilka minut, aż boczek się przypiecze, a szparagi stracą surowość, ale nadal będą jędrne i chrupiące.
W międzyczasie przygotowuję jajka w koszulce. W garnku zagotowuję osoloną wodę, jajka wbijam oddzielnie do miseczek. Gdy woda będzie wrzeć, robię w wodze wir, w który wlewam jajko. Łyżką mieszam wodę wokół jajka, aby nie osiadło na dno, gotuję ok. 2-3 minut. Gotowe szparagi wykładam na talerz, na wierzch wykładam gotowe jajko w koszulce, doprawiam solą i pieprzem.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book