Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce

Stopień trudności: średni

Kochani! Kto z Was korzysta z sezonu szparagowego?
Ja nie mogę się nacieszyć, uwielbiam szparagi w każdym wydaniu.
Zapraszam Was teraz po przepis na grillowane szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce.

Pysznie, wiosennie i sezonowo.
Które szparagi lubicie bardziej? Białe czy zielone?

 

Składniki:

  •  1 pęczek szparagów
  •  150 g boczku w plastrach
  •  3 jajka
  •  Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wykorzystałam u siebie grill elektryczny, ale możecie wykorzystać zwykłą patelnię.
Umyte i przygotowane (obłamane zbutwiałe końcówki) szparagi obwijam plastrami boczku i wykładam na rozgrzanego grilla. Grilluję kilka minut, aż boczek się przypiecze, a szparagi stracą surowość, ale nadal będą jędrne i chrupiące.
W międzyczasie przygotowuję jajka w koszulce. W garnku zagotowuję osoloną wodę, jajka wbijam oddzielnie do miseczek. Gdy woda będzie wrzeć, robię w wodze wir, w który wlewam jajko. Łyżką mieszam wodę wokół jajka, aby nie osiadło na dno, gotuję ok. 2-3 minut. Gotowe szparagi wykładam na talerz, na wierzch wykładam gotowe jajko w koszulce, doprawiam solą i pieprzem.

 

———

Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media