Stopień trudności: średni
Kochani! Kto z Was korzysta z sezonu szparagowego?
Ja nie mogę się nacieszyć, uwielbiam szparagi w każdym wydaniu.
Zapraszam Was teraz po przepis na grillowane szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce.
Pysznie, wiosennie i sezonowo.
Które szparagi lubicie bardziej? Białe czy zielone?
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- 150 g boczku w plastrach
- 3 jajka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wykorzystałam u siebie grill elektryczny, ale możecie wykorzystać zwykłą patelnię.
Umyte i przygotowane (obłamane zbutwiałe końcówki) szparagi obwijam plastrami boczku i wykładam na rozgrzanego grilla. Grilluję kilka minut, aż boczek się przypiecze, a szparagi stracą surowość, ale nadal będą jędrne i chrupiące.
W międzyczasie przygotowuję jajka w koszulce. W garnku zagotowuję osoloną wodę, jajka wbijam oddzielnie do miseczek. Gdy woda będzie wrzeć, robię w wodze wir, w który wlewam jajko. Łyżką mieszam wodę wokół jajka, aby nie osiadło na dno, gotuję ok. 2-3 minut. Gotowe szparagi wykładam na talerz, na wierzch wykładam gotowe jajko w koszulce, doprawiam solą i pieprzem.
———
Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min
Całkowity czas: 15 min
Ilość porcji: 2 porcje
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy