Stopień trudności: łatwy
Pyszny domowy żurek, jest dla mnie kwintesencja świąt.
Przygotowałam go z własnego zakwasu, ale idealnie wyjdzie z zakwasu kupionego w sklepie.
A u Ciebie na Wielkanoc pojawią się żurek czy barszcz biały? Jestem bardzo ciekawa.
Składniki:
- 200 g boczku wędzonego parzonego
- 300 g kiełbasy białej parzonej
- 800 ml bulionu roślinnego
- 500 ml zakwasu (w przypadku kupionego, może być konieczna większa ilość)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 50 ml śmietanki 30%
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Bulion przygotowuję z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i pora. Zwykle przygotowuję go dzień wcześniej. Boczek kroję w kostkę, a kiełbasę w plasterki i podsmażam całość przez chwilę, tak aby wytopić cześć tłuszczu. Bulion podgrzewam, przekładam do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem, nie przelewam wytopionego tłuszczu. Doprawiam do smaku. Zakwas na żurek dokładnie mieszam I przelewam do bulionu. Całość gotuję ok. 5 minut. Zaprawiam śmietanką. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min