Żurek z białą kiełbasą

Stopień trudności: łatwy

Pyszny domowy żurek, jest dla mnie kwintesencja świąt.
Przygotowałam go z własnego zakwasu, ale idealnie wyjdzie z zakwasu kupionego w sklepie.
A u Ciebie na Wielkanoc pojawią się żurek czy barszcz biały? Jestem bardzo ciekawa. 

 

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 300 g kiełbasy białej parzonej
  • 800 ml bulionu roślinnego
  • 500 ml zakwasu (w przypadku kupionego, może być konieczna większa ilość)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Bulion przygotowuję z 2 marchewek, 1 pietruszki, kawałka selera i pora. Zwykle przygotowuję go dzień wcześniej. Boczek kroję w kostkę, a kiełbasę w plasterki i podsmażam całość przez chwilę, tak aby wytopić cześć tłuszczu. Bulion podgrzewam, przekładam do niego podsmażoną kiełbasę z boczkiem, nie przelewam wytopionego tłuszczu. Doprawiam do smaku. Zakwas na żurek dokładnie mieszam I przelewam do bulionu. Całość gotuję ok. 5 minut. Zaprawiam śmietanką. Podaję z jajkiem ugotowanym na twardo. 

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 40 min

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book