Ciasto kefirowe z rabarbarem

 Stopień trudności: średni

Najlepsze ciasto bez grama tłuszczu! Oczywiście nie licząc kruszonki, ale tą możemy pominąć i będzie równie pysznie.
U mnie z dodatkiem rabarbaru, ale każde inne owoce sprawdzą się idealnie.

Ciasto jest lekkie i puszyste. Nie ma w sobie tłuszczu, a mimo to długo zachowuje świeżość.

 

Składniki:

Ciasto:

  •  200 g mąki pszennej
  •  75 g mąki ziemniaczanej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  100 g erytrytolu/ cukru
  •  330 g kefiru gęstego
  •  3 jajka
  •  ekstrakt waniliowy
  •  250 g rabarbaru (mogą być inne owoce, także mrożone)

 

Kruszonka:

  •  40 g masła
  •  50 g erytrytolu/ cukru
  •  50 g mąki

 

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche i mokre składniki mieszamy w oddzielnych miskach. Do mokrych składników wsypujemy suche i z grubsza mieszamy. Ciasto ma się tylko lekko połączyć, w cieście mają być grudki.
Kruszonkę wyrabiam widelcem na jednolitą masę. Ciasto wylewam do blaszki, wykładamy na to owoce i posypuje kruszonką.
Piekę w 200 stopniach przez 35-40 min.

 

———

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 8 porcji

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

Kategorie

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book