Stopień trudności: średni
Najlepsze ciasto bez grama tłuszczu! Oczywiście nie licząc kruszonki, ale tą możemy pominąć i będzie równie pysznie.
U mnie z dodatkiem rabarbaru, ale każde inne owoce sprawdzą się idealnie.
Ciasto jest lekkie i puszyste. Nie ma w sobie tłuszczu, a mimo to długo zachowuje świeżość.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g erytrytolu/ cukru
- 330 g kefiru gęstego
- 3 jajka
- ekstrakt waniliowy
- 250 g rabarbaru (mogą być inne owoce, także mrożone)
Kruszonka:
- 40 g masła
- 50 g erytrytolu/ cukru
- 50 g mąki
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche i mokre składniki mieszamy w oddzielnych miskach. Do mokrych składników wsypujemy suche i z grubsza mieszamy. Ciasto ma się tylko lekko połączyć, w cieście mają być grudki.
Kruszonkę wyrabiam widelcem na jednolitą masę. Ciasto wylewam do blaszki, wykładamy na to owoce i posypuje kruszonką.
Piekę w 200 stopniach przez 35-40 min.
———
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 50 min
Ilość porcji: 8 porcji
Oceń wpis
Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0
Brak głosów! Bądź pierwszy