Stopień trudności: łatwy

Pyszny, gęsty rozgrzewający, pełen smaku, aromatu i dużej ilości warzyw, zadowoli każdego smakosza 🙂

Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a składniki dostaniesz w każdym sklepie 🙂
Dzięki dużej ilości warzyw chłopski garnek jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Przygotuj go u siebie!

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 200 g kiełbasy
  • 50 g cebuli
  • 140 g pieczarek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 120 g papryki
  • 200 g ziemniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 120 g cukinii
  • 100 g dyni
  • 100 g brukselki
  • 10 g oleju
  • 250 g mieszanki fasoli i cieciorki z puszki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej
  • sól

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i warzywa kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kiełbasę, aż się mocno zrumieni. Od mocno usmażonego kiełbasy będzie zależał piękny kolor i aromatyczny smak gulaszu. Kolejno dodaję warzywa ziemniaki, brukselkę i dynię. Podsmażam przez kilka minut, dodaje bulion i przyprawy. Całość duszę pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodaję pieczarki i cukinię, duszę pod przykryciem kolejne 10 minut. Na sam koniec dodaję  koncentrat, fasolę i cieciorkę, gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut. Sos powinien idealnie zgęstnieć, jeśli tak nie będzie, możesz go lekko odparować lub zagęścić zasmażką z mąki. Gotowy chłopski garnek podaję ze świeżym pieczywem.

  

———

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 45 min 
Ilość porcji: 4-5 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book