Stopień trudności: łatwy
Pyszny, gęsty rozgrzewający, pełen smaku, aromatu i dużej ilości warzyw, zadowoli każdego smakosza 🙂
Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a składniki dostaniesz w każdym sklepie 🙂
Dzięki dużej ilości warzyw chłopski garnek jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Przygotuj go u siebie!
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂
Składniki:
- 200 g kiełbasy
- 50 g cebuli
- 140 g pieczarek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 120 g papryki
- 200 g ziemniaków
- 500 ml bulionu warzywnego
- 120 g cukinii
- 100 g dyni
- 100 g brukselki
- 10 g oleju
- 250 g mieszanki fasoli i cieciorki z puszki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu, papryki ostrej
- sól
Przygotowanie:
Kiełbasę i warzywa kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kiełbasę, aż się mocno zrumieni. Od mocno usmażonego kiełbasy będzie zależał piękny kolor i aromatyczny smak gulaszu. Kolejno dodaję warzywa ziemniaki, brukselkę i dynię. Podsmażam przez kilka minut, dodaje bulion i przyprawy. Całość duszę pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodaję pieczarki i cukinię, duszę pod przykryciem kolejne 10 minut. Na sam koniec dodaję koncentrat, fasolę i cieciorkę, gotuję bez przykrycia kolejne 10 minut. Sos powinien idealnie zgęstnieć, jeśli tak nie będzie, możesz go lekko odparować lub zagęścić zasmażką z mąki. Gotowy chłopski garnek podaję ze świeżym pieczywem.
———
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Całkowity czas: 45 min
Ilość porcji: 4-5 porcji