Stopień trudności: średni
Co powiesz na rozpływające się w ustach ciasto z kremem i owocami? 🥰
Pyszny wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony czekoladowym. W połączeniu z kwaskowymi owocami i kremową śmietanką- zachwyci każdego!
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Biszkopt:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 4 jajka
- 25 g kakao
- 25 g oleju
- szczypta soli
Krem:
- 200 g masła
- 300 g kremu czekoladowego
- 360 g wiśni drylowanych
Poncz:
- 100 ml wiśniówki/wódki wiśnia w czekoladzie
- 100 ml soku z wiśni
Śmietanka:
- 400 g śmietanki 30%
- 2 op fix-u
Przygotowanie:
Składniki do biszkoptu powinny mieć temp. pokojową. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier. Gdy białka będą ubite, dodaję żółtka oraz olej i miksuję jeszcze chwilę. Dodaję przesianą mąkę, kakao i mieszam szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy (ok 28×18) i wygładzam. Piekę 30 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy biszkopt się upiecze przez pierwsze 10 min, studzę go w otwartym piekarniku, następnie wyjmuję je z formy i przewracam górą ciasta do dołu, aby górka biszkoptu się spłaszczyła. Biszkopt nasączam wcześniej przygotowanym ponczem. Następnie przygotowuję krem, masło w temperaturze pokojowej ucieram za pomocą miksera przez co najmniej kilka minut. Następnie dodaję ulubiony kremem czekoladowy, całość łączę i wykładam na nasączony biszkopt. Na kremie układam odsączone wcześniej wiśnie. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną pianę, dodając w międzyczasie fix-y, które mają ustabilizować masę. Śmietankę przekładam na wiśnie. Całość schładzam. Ozdabiam ulubionymi dodatkami i podaję.
———
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 3 h
Ilość porcji: 12 porcji