Ciasto pijana wiśnia

Stopień trudności: średni

Co powiesz na rozpływające się w ustach ciasto z kremem i owocami? 🥰
Pyszny wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony czekoladowym. W połączeniu z kwaskowymi owocami i kremową śmietanką- zachwyci każdego!

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  •  4 jajka
  •  25 g kakao
  •  25 g oleju
  •  szczypta soli

Krem:

  • 200 g masła
  •  300 g kremu czekoladowego
  •  360 g wiśni drylowanych

Poncz:

  • 100 ml wiśniówki/wódki wiśnia w czekoladzie
  •  100 ml soku z wiśni

Śmietanka:

  • 400 g śmietanki 30%
  •  2 op fix-u

 

 

Przygotowanie:

Składniki do biszkoptu powinny mieć temp. pokojową. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier. Gdy białka będą ubite, dodaję żółtka oraz olej i miksuję jeszcze chwilę. Dodaję przesianą mąkę, kakao i mieszam szpatułką do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy (ok 28×18) i wygładzam. Piekę 30 minut w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Gdy biszkopt się upiecze przez pierwsze 10 min, studzę go w otwartym piekarniku, następnie wyjmuję je z formy i przewracam górą ciasta do dołu, aby górka biszkoptu się spłaszczyła. Biszkopt nasączam wcześniej przygotowanym ponczem. Następnie przygotowuję krem, masło w temperaturze pokojowej ucieram za pomocą miksera przez co najmniej kilka minut. Następnie dodaję ulubiony kremem czekoladowy, całość łączę i wykładam na nasączony biszkopt. Na kremie układam odsączone wcześniej wiśnie. Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywną pianę, dodając w międzyczasie fix-y, które mają ustabilizować masę. Śmietankę przekładam na wiśnie. Całość schładzam. Ozdabiam ulubionymi dodatkami i podaję.

 

———
Czas przygotowania: 30 min
Czas oczekiwania: 2 h
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 3 h
Ilość porcji: 12 porcji

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media