Stopień trudności: łatwy
Mam dla Ciebie przepis na delikatne i rozpływające się w ustach dyniowe pierogi leniwe 🤩
Delikatne, lekko słodkie, obłędnie pyszne.
Brzmi pysznie, prawda?
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 250 g twarogu
- 200 g puree z pieczonej dyni
- 1 jajko
- szczypta soli
- 150 g mąki
- 60 g cukru
Przygotowanie:
Dynię upiekłam do miękkości, bez żadnych dodatków. Twaróg rozdrabniam w misce, dodaję do niego puree z dyni, jajko, sól, cukier i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Wstępnie wyrobione ciasto przekładam na blat posypany mąką, zagniatam gładkie i jednolite ciasto. Dzielę je na trzy części i każdą formuję w wałek, który lekko spłaszczam. Następnie wycinam pierogi leniwe równiej wielkości. Gotuję je we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe leniwe układam jedną warstwą na talerzu, aby się nie sklejały.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
————–
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 60 sztuk