Dyniowe leniwe

Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na delikatne i rozpływające się w ustach dyniowe pierogi leniwe 🤩
Delikatne, lekko słodkie, obłędnie pyszne.
Brzmi pysznie, prawda?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 60 g cukru

 

Przygotowanie:

Dynię upiekłam do miękkości, bez żadnych dodatków. Twaróg rozdrabniam w misce, dodaję do niego puree z dyni, jajko, sól, cukier i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Wstępnie wyrobione ciasto przekładam na blat posypany mąką, zagniatam gładkie i jednolite ciasto. Dzielę je na trzy części i każdą formuję w wałek, który lekko spłaszczam. Następnie wycinam pierogi leniwe równiej wielkości. Gotuję je we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe leniwe układam jedną warstwą na talerzu, aby się nie sklejały.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 60 sztuk

Oceń wpis

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak głosów! Bądź pierwszy

Bądź na bieżąco:

Udostępnij ten przepis:

Polecane wpisy:

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Nazywam się Ania Zyśk, gotowanie jest moją pasją i pracą. Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

Pokażę Ci jak prosty jest świat kuchni, jak wiele pysznych rzeczy możesz przygotować w łatwy sposób.
Zaczynajmy!

Najpopularniejsze posty

  • All Posts
  • bez kategorii
  • Boże Narodzenie
  • Na słodko
  • Na słono
  • Sylwester
  • Wielkanoc

Kategorie

Moje książki

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Tagi

Edit Template

Blog jedzpysznie.pl powstał z miłości do gotowania i fotografii kulinarnej.

© 2024 jedzpysznie.pl | web desing by NomAds Media