Stopień trudności: łatwy

Mam dla Ciebie przepis na delikatne i rozpływające się w ustach dyniowe pierogi leniwe 🤩
Delikatne, lekko słodkie, obłędnie pyszne.
Brzmi pysznie, prawda?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 200 g puree z pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 60 g cukru

 

Przygotowanie:

Dynię upiekłam do miękkości, bez żadnych dodatków. Twaróg rozdrabniam w misce, dodaję do niego puree z dyni, jajko, sól, cukier i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i wyrabiam ciasto. Wstępnie wyrobione ciasto przekładam na blat posypany mąką, zagniatam gładkie i jednolite ciasto. Dzielę je na trzy części i każdą formuję w wałek, który lekko spłaszczam. Następnie wycinam pierogi leniwe równiej wielkości. Gotuję je we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe leniwe układam jedną warstwą na talerzu, aby się nie sklejały.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

 

————–

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 60 sztuk

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book