Stopień trudności: łatwy

Mam dziś dla Ciebie cudownie kruche wytrawne galette z puszystym serkiem borowikowym i chrupiącymi kurkami 🥰
Pyszna, wytrawna tarta — czy to nie brzmi cudownie?

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

Ciasto:

  •  150 g mąki
  •  100 g masła
  •  50 g jogurtu naturalnego
  •  5 g soli
  •  20 g wody

Farsz:

  •  140 g serka borowikowego
  •  200 g kurek
  •  70 g cebuli
  •  10 g masła
  •  1 ząbek czosnku
  •  Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagniatam ze sobą na gładkie i jednolite ciasto, przekładam je do woreczka, spłaszczam i schładzam w lodówce przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Kurki oczyszczam. Na maśle podsmażam pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula mocno się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Doprawiam do smaku i podsmażam kilka minut, aż kurki stracą surowość, a cała woda odparuje. Schłodzone ciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, powinno mieć ok. 5 mm grubości. Na środku ciasta rozsmarowuję serek Borowikowy Las, a na wierzch wykładam kurki. Brzegi ciasta zawijam do środka, tworzę w ten sposób rustykalną tartę. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w 200°C przez 30 minut.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 6 porcji

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book