Stopień trudności: łatwy
Mam dziś dla Ciebie cudownie kruche wytrawne galette z puszystym serkiem borowikowym i chrupiącymi kurkami 🥰
Pyszna, wytrawna tarta — czy to nie brzmi cudownie?
Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g jogurtu naturalnego
- 5 g soli
- 20 g wody
Farsz:
- 140 g serka borowikowego
- 200 g kurek
- 70 g cebuli
- 10 g masła
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatam ze sobą na gładkie i jednolite ciasto, przekładam je do woreczka, spłaszczam i schładzam w lodówce przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Kurki oczyszczam. Na maśle podsmażam pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula mocno się zeszkli, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Doprawiam do smaku i podsmażam kilka minut, aż kurki stracą surowość, a cała woda odparuje. Schłodzone ciasto wałkuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, powinno mieć ok. 5 mm grubości. Na środku ciasta rozsmarowuję serek Borowikowy Las, a na wierzch wykładam kurki. Brzegi ciasta zawijam do środka, tworzę w ten sposób rustykalną tartę. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę w 200°C przez 30 minut.
————–
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 30 min
Czas pieczenia: 30 min
Całkowity czas: 1 h 25 min
Ilość porcji: 6 porcji