Chleb z siemieniem lnianym

Stopień trudności: łatwy

Najlepszy domowy chleb, co Ty na to? Chrupiąca skórka, delikatny i pulchny środek, czy to nie brzmi przepysznie? 🤩
Taki właśnie jest chleb z siemieniem lnianym.

Jeśli spróbujesz tego przepisu koniecznie oznacz mnie na Instagramie 🙂

 

Składniki:

  • 100 g siemienia lnianego
  •  6 g drożdży suszonych
  •  10 g soli
  •  200 ml letniej wody
  •  350 g mąki pszennej
  •  szczypta cukru

 

Przygotowanie:

Siemię lniane zalewam gorącą wodą i pozostawiam do przestygnięcia. W misce łączę mąkę, drożdże, sól i cukier. Do miski dodaję siemię i letnią wodę. Ciasto wyrabiam przez kilka minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Miskę przykrywam folią spożywczą i pozostawiam do wyrośnięcia na 1,5-2 h. W ostatniej godzinie wyrastania chleba nagrzewam garnek żeliwny w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (ustaw najwyższą temperaturę).
Po wyrośnięciu ciasto nadal będzie lepiące.  Blat wysypuję mąką, wykładam ciasto. Ciasto składam do środka, w ten sposób formuję bochenek. Ciasto przekładam łączeniem do dołu, formując dłońmi okrągły bochenek. Na desce układam kawałek papieru do pieczenia, a na papier wykładam bochenek łączeniem do dołu. Wierzch ciasta oprószam mąką i nacinam za pomocą żyletki. Tak przygotowany chleb zsuwam razem z papierem do garnka, przykrywam i piekę przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszam do 200 stopni, zdejmuję przykrywkę i dopiekam 15-20 minut. Chleb ma się ładnie ze złocić. Upieczony chleb ostrożnie wyjmuję na kratkę. Kroję po ostudzeniu.

 

————–

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 1,5 h
Czas pieczenia: 40 min
Całkowity czas: 2 h 25 min
Ilość porcji: 1 bochenek

Print Friendly, PDF & Email
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Ania

Ania

Zostaw komentarz

O mnie

Chcę Cię powitać w moim świecie!

Nazywam się Ania Zyśk, jestem autorką profilu na Instagramie o nazwie @jedz.pysznie oraz autorką książki kulinarnej „Jedz pysznie i chudnij”.

Popularne

Obserwuj mnie

Pomocnik kuchenny

Poniżej zamieszczam krótki pomocnik, który ułatwi ci gotowanie.

Pojemność miar:

  • 1 szklanka – 250 ml/250 g
  • 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
  • 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
  • 1 kostka masła – 200 g
  • 1 jajko – 50 g
  • 1 g drożdży suszonych – 2 g drożdży świeżych
  • szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
  • 1 łyżka – 15 ml – 3 łyżeczki
  • 16 łyżek – 1 szklanka
  • 4 łyżki – 1⁄4 szklanki

Moja książka

Mój e-book